Formannskapene i Stange, Ringsaker og Hamar ble denne uka orientert om Jernbaneverkets planprogram. Dette er en viktig milepæl for den videre prosessen. 1. desember starter høringsrunden, og Jernbaneverket har som mål å vedta planprogrammet i løpet av mars og april neste år.

Vi synes det er en fornuftig prosess Jernbaneverket har lagt opp til. Blir det for mange alternativer som skal utredes, kan dette lett forsinke arbeidet og bidra til at Innlandet taper terreng i de viktige bevilgningsrundene. Når det utkrystalliseres to alternativer, får vi også en tydeligere diskusjon om to klare retninger. Ved å velge H1 og H5 har man åpnet for både det alternativet som i hovedsak opprettholder dagens trase og dagens stasjon, mens man opp mot dette har H5 som legger stasjonen til Vikingskipet og åpner for en jernbanefri strandsone.

Vi kan forstå skuffelsen hos noen av dem som hadde ønsket at man skulle utrede flere alternativer. Venstre har gått høyt på banen for H2, og har vært et av de mest aktive partiene i debatten. Her tror vi likevel hensynet til tempo i prosessen må få prioritet, siden vi ikke skal glemme at det er kontinuerlig kamp om bevilgningene til samferdsel. Derimot synes vi Jernbaneverkets prosjektdirektør Anne Siri Haugen kunne avstått fra sin klare beskjed om at kostnadene må holdes nede. Lokaldemokratiet er allerede begrenset i store prosjekter som dette. I utredningsfasen bør det være mulig å tenke både stort og visjonært. De økonomiske realitetene er det ingen grunn til å frykte skal bli glemt.

Men nå ligger det en spennende tid foran oss. Det er nå vi har muligheten til å påvirke, og gjøre viktige valg. Skal Hamar få den jernbanetraseen kommunen ønsker seg, må det ropes med høy og selvsikker stemme mot en gigant som Jernbaneverket. Vi regner med at alle nå kjenner sin besøkelsestid.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.