Hvor lenge var Adam i paradis? Lokalpolitikerne fra regjeringspartiene jublet da samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) skrinla jernbanetrasé med bru over Mjøsa. Høyrepolitikerne Knut Fangberget og Kristian Tonning Riise mener beslutningen fører oss nærmere et øst-vedtak. Dessuten er den « … et eksempel på en snuoperasjon der lokaldemokratiet fikk litt pondus i møte med statsforetakene».

I så fall kan vi trygt si at statsforetakene har fått sin revansj. Jernbanedirektoratet har presentert status for Intercity-utbyggingen. Regjeringens løfte om dobbeltspor til Hamar i 2024 er det bare å glemme. Nå er det 2026 som er målet. Tidligst. Som vi vet er årsaken sammensatt. Ny jernbanetunnel gjennom Oslo prioriteres, en utsettelse betyr store besparelser og det er bevilget for lite planleggingsmidler er noen av argumentene.

Det er gode grunner, og vanskelig å avvise uten videre. Det kommer ikke regjeringen til å gjøre heller. Problemet er at denne regjeringen gjerne presenterer de politiske løftene først, og deretter undersøker hva som er gjennomførbart. Dermed mister den politisk troverdighet i viktige saker som jernbane. Å droppe bruløsningen i Hamar var nok derfor et forsøk på å sukre den bitre pillen som samferdselsministeren visste måtte komme.

Høyres Knut Fangberget forsøker å bagatellisere utsettelsen. I det lange løp er det ikke så viktig om dobbeltsporet utsettes med to år. Det er forståelig. Fangberget vil gjerne bli gjenvalgt neste høst. Da ser det bedre ut hvis den borgerlige regjeringen gir oss seire, og ikke nederlag. Vi tror likevel en slik strategi er uheldig.

Vi er i tvil om Fangbergets optimisme når han sier at dette fører oss nærmere en østlig trase. I statsforetakene er det sterke krefter som ønsker seg lange krysningsspor fra Ottestad og opp til Lillehammer. Dårlig passasjergrunnlag taler for å bruke milliardinvesteringene andre steder. Da kan det også bli fristende å bruke den stasjonen og det enkeltsporet gjennom Hamar som allerede ligger der. Derfor er kampen for dobbeltsporet så viktig.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.