En muslimsk sykepleiestudent som hadde praksis på et sykehjem på Østlandet nektet å servere mat som inneholdt svinekjøtt til beboerne, forteller Aftenposten. Hver søndag ble dessuten sykehjemsbeboerne tilbudt hjemmebrygget øl, og noen ganger vin til maten. Også dette nektet studenten å servere. Vedkommende ville heller ikke bruke hansker for å unngå kontakt med svinekjøttet.

Eksemplet er ikke enestående. Ved Stovnerskogen sykehjem i Oslo forteller en avdelingsleder til Aftenposten at muslimske ansatte kastet bacon, og nektet å stelle mannlige beboere. Statssekretær Lisbeth Normann i helsedepartementet fastslår at ansatte på et sykehjem ikke kan nekte å pleie en pasient av motsatt kjønn eller nekte å servere svinekjøtt.

De to eksemplene er imidlertid en god bakgrunn for å forstå tenketanken Agendas initiativ til en ny integreringspolitikk med bakgrunn i det politiske sentrum-venstre. Denne uka presenterte representanter for SV, Venstre, Senterpartiet og Arbeiderpartiet et forslag til «10 bud» for en bedre integreringspolitikk. På listen sto blant annet forbud mot det heldekkende hodeplagget niqab i skolen, og nasjonale retningslinjer som skal begrense bruken av hodeplagget hijab.

Bruken av hijab øker i Oslos barneskoler. Det betyr at kommunikasjonen blir hemmet, og at det blir vanskeligere for lærere og medelever å vite hvem man snakker med. I tillegg fører slike hodeplagg til at de religiøse markørene i samfunnet blir sterkere. Faren for å utvikle parallellsamfunn er økende.

Hvis muslimske ansatte på sykehjem ikke kan servere eller stelle beboerne, barn ikke kan delta i ordinær svømmeundervisning på skolen eller gjemmer seg bak en niqab lager vi egne regler for ulike grupper i samfunnet. Det er en utvikling vi ikke ønsker. Uten å ta stilling til hvert enkelt av de 10 budene til Agenda, synes vi derfor det er positivt at de politiske partiene fra sentrum-venstre kan samarbeide om en integreringspolitikk som er så konkret som her.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.