Den meningsmålingen Hamar Arbeiderblad publiserer i dag viser et klart flertall for Korridor øst. Det er det samme standpunktet som kommunestyrets flertall har falt ned på. Som vi tidligere har skrevet er det en konklusjon også vi deler. Korridor øst frigjør hele mjøsstranda og åpner alle tenkelige muligheter for utviklingen av det som er Hamars mest attraktive område.

Derimot deler vi ikke glorifiseringen av det østlige korridorvalget som vi ser hos aksjonsgrupper og enkelte politikere. Å etablere et nytt sentrum så langt unna det som er dagens naturlige tyngdepunkt, er en utfordring som ikke kan undervurderes. Kulvertløsningen langs Korridor vest er etter vårt syn et dårligere alternativ. Men det ivaretar to vesentlige hensyn: Det innfrir kravene til Jernbaneverket, noe som kan bidra til å få dobbeltsporet til Hamar. Og det bygger videre på dagens sentrum.

Dagens vedtak avslutter den lokale jernbanediskusjonen i Hamar. Debatten har vært preget av sterke følelser og høy temperatur. Det har vært en nødvendig debatt, ikke minst for å engasjere befolkningen, og bidra til utredning av alle alternativer. Vi har fått en debatt ikke bare om jernbanens plass, men også om utviklingen av Hamar sentrum. Både antall innsendte merknader og omfanget av diskusjonen, med mer enn tusen leserinnlegg i HA bare i år, forteller at innbyggerne bryr seg om sin by.

Den sterke polariseringen av debatten har imidlertid også skapt et feilaktig bilde av at jernbanesaken nærmest avgjøres ved en folkeavstemning i Hamar. I kampens hete kan det se ut som mange har glemt at dobbeltsporet først og fremst er et samferdselspolitisk spørsmål. Hamars vinnerlodd er at vi blir en del av hovedstadens bo-og arbeidsmarked med tilhørende befolkningsvekst. Det er dette som er «gullegget», som det i sin tid ble kalt. Det er dette som setter Hamar i en langt bedre posisjon enn byene rundt oss, og det gjelder uansett hvilken trase dobbeltsporet skal følge.

Når kommunestyret nå gjør sitt vedtak tror vi det er viktig at vi får et klarere fokus på hvem som egentlig avgjør Intercity-utbyggingen. «Da vet vi i hvert fall at alle med tilhørighet til Ap-leiren ønsker Hamar ødelagt for alltid – minus Morten ...», skrev en debattant på sosiale medier etter at Hamar Ap vedtok å stemme for Korridor vest med kulvert. Han er ikke alene. Slike utsagn illustrerer at debatten tar feil retning når noen vil ha monopol på å vise «kjærlighet til byen». Hamars utvikling og vekst hviler først og fremst på at vi omfattes av Intercity-utbyggingen.

Dobbeltsporets framtid er en skjør politisk sak. Så sent som i regjeringens forslag til statsbudsjett så vi at det ikke var bevilget penger til videre planlegging av Intercity for Dovrebanen. På Stortinget er det usikkert hvor mye det er vilje til å bevilge til det økonomiske gigantprosjektet Intercity faktisk er. Vi kan ikke utelukke at dobbeltsporet ikke kommer lenger enn til Ottestad. Da vil Hamars strandsone forbli som i dag, til tross for den debatten vi har vært gjennom de siste årene.

Seil i vest og ballonger i øst har derfor begrenset betydning. Det er nå den avgjørende politiske prosessen starter. Kommunalministeren skal bestemme seg for hvilke statlige innsigelser han vil lytte til. Stortinget skal i siste instans bevilge penger til å bygge dobbeltsporet. Lokallagene i Høyre og Venstre har til nå agert som om de driver lokal valgkamp. I stedet bør de bruke energien på å påvirke beslutningene i regjering og storting. Der har resultatene hittil vært relativt magre. Det er nemlig nå slaget står.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.