Sykehusdebatten lever for fullt. Hamars ordfører Einar Busterud (BBL) lover å slåss for at sykehuset skal legges til Hamar, helt til den dagen gravemaskinene står på Mjøsbrua. Med dette utsagnet kan det heller ikke være tvil om at det er selve hovedsykehuset Busterud fortsatt vil ha plassert i Hamar.

Det er dessuten grunn til å merke seg at uttalelsene fra Geir Bøhler, fagsjef for medisin og helsefag i Helse Sør-Øst, skaper et inntrykk av at beslutningen kan omgjøres. Vedtaket om plassering av hovedsykehuset ved Mjøsbrua som fikk Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen (Ap) til å juble, omtales nå som et «målbilde». Spørsmålet om hvor sykehuset skal ligge er nå omtalt som «en senere fase».

Hvis Helse Sør-Øst faktisk har besluttet at det nye hovedsykehuset skal ligge ved Mjøsbrua, hadde det vært en fordel om sykehuseieren kunne uttale dette i klartekst. Med sine skriftlige kommentarer til Hamar Arbeiderblad bidrar åpner Bøhler og Helse Sør-Øst i realiteten til en mulig omkamp.

For dem som måtte frykte at dette setter selve prosessen i fare, tror vi det er å overdrive Hamar-ordførerens gjennomslagskraft. Helse Sør-Øst og Helsedepartementet har blant annet gigantprosjekter i Oslo, som får et helt annet fokus enn et nytt sykehus for Innlandet.

Sykehusdebatten har noen viktige likhetstrekk med debatten om jernbanetrasé gjennom Hamar. Lokalt er det harde diskusjoner om hvor stasjonen og sykehuset skal ligge. Men statlige prioriteringer kan føre til at Hamar ikke får noe dobbeltspor, og at Innlandet blir snytt for sykehuset sitt. Fokuset på kostnader uttales jevnlig av statsrådene som har ansvaret for disse milliardinvesteringene.

Derfor slutter vi oss til Anita Ihle Steens vurdering. Det er større grunn til å frykte kostnadssprekk på sykehusprosjektene som ligger foran Sykehuset Innlandet i helsekøen, enn lokaliseringsdebatten som Einar Busterud prøver å blåse liv i når valgkampen drar seg inn mot sluttspurten.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.