Hva slags mat skal unger som deltar på idrettsarrangementer spise og drikke? Debatten har blusset opp i forkant av helgens Briskebyturnering. Det jobbes på hver eneste trening med utøvernes fysiske prestasjoner. Når det arrangeres store stevner er kioskene en viktig del av tilbudet. Is, popkorn, brus, potetgull og pølser selges til deltakerne. Dessuten bidrar salget til å finansiere driften av idrettslagene. Dermed er viljen til å bytte ut den usunne maten med sunne alternativer liten. Eller som Anders Langset, leder for yngres avdeling i HamKam sier til Hamar Arbeiderblad: «Dersom noen ønsker å kjøpe en is må vi nesten tilby dette. For det er en del av turneringsopplevelsen».

Mange vil nok være enige med Langset i dette. Men med en slik innstilling blir det heller ingen forandring. Avle Christen Bjørn, som er utviklingsleder i Hedmark Idrettskrets er ærlig nok til å innrømme at det er gjort lite for å endre matvanene på idrettsstevner. Når vi samtidig vet at fedme blant barn er i ferd med å bli et samfunnsproblem, bør vi kanskje være mer framoverlent for å endre holdningene også her.

Noen har våget. Oslo-klubben Frigg gjennomførte forbud mot usunn mat. Ingen is, brus, potetgull eller andre slike varer var tilgjengelige. I stedet ble det solgt grove brødskiver med sunt pålegg, vann, smoothie, frukt og bær. Ifølge ledere i klubben gikk salget bra. Lokale klubber i vårt område bør vise større interesse for dette tiltaket enn det vi har sett så langt.

Vil vi lære ungene at sunt kosthold har betydning for å lykkes på idrettsbanen, er turneringene et viktig sted å begynne for å få fram gode holdninger. Da nytter det ikke å selge brus, potetgull og is, side om side med vann, frukt og matpakker. Vi må rett og slett ha mot nok til å si at en is i varmen ikke nødvendigvis er en del av en idrettsturnering. Matvanene til våre barn formes hele tiden. Vil vi bidra til at de får et sunt kosthold, må det få noen konsekvenser. Idrettsledere som jobber med barn spiller en viktig rolle når ungene skal lære sunt kosthold.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.