I går kveld var det folkefest på Løten stadion. Eliteserielaget Vålerenga kom på besøk, og sørget for både en morsom cupkamp og viktige inntekter for breddeklubben Løten. Hele bygda har vært på beina for å gi kampen en fin ramme. En kamp som denne er en kjærkommen mulighet til å gi klubbkassa et nødvendig tilskudd. VIF i første runde er det lille gullkortet Løten var så heldige å få i år.

Kontrasten til debatten om åpenhet i idrettsorganisasjonene er enorm. Som en følge av det søkelyset VG prisverdig har satt på idrettens toppnivå, har lederne i Norges Idrettsforbund nå hatt to møter hos kulturministeren om pengebruk og åpenhet. Idrettspresident Tom Tvedt og fotballpresident Terje Svendsen tviholder blant annet på reiseregningene.

Vi konstaterer med interesse at også ledere i flere andre særforbund krever kortene på bordet. Alt tyder på at det er en annen kultur innenfor idretter som for eksempel langrenn, svømming og håndball. Mens idrettstoppene drives fra skanse til skanse, siver det hele tiden ut ny informasjon om overdådig pengebruk. Hotellrom under Sotsji-OL skal ha ligget på 12.000 kroner natten. NIF-toppene avviser at de betalte så mye, men nekter å oppgi den virkelige prisen. Dermed øker spekulasjonene.

Det kan se ut som idrettens toppledere har glemt at de er helt avhengige av offentlige tilskudd. Idrettsbevegelsen er ikke et privat firma. Skulle man være i tvil er Løtens kamp mot VIF et godt eksempel. Et stort kollektivt løft som er et godt bilde på hva idretten betyr for folk flest i dagliglivet.

Noen hevder at idrettstoppene antakelig ikke har så mye å skjule. Viljen til åpenhet er et uttrykk for klønethet som gir dårlig omdømme. Det er mulig. Men det kan også tenkes at den hardnakkede motstanden mot å vise fram bilagene skyldes at det faktisk er en del å skjule. Idrettsledelsen har så langt valgt å ikke avlive denne mistanken. Med neste års bevilgning følger et krav om innsyn fra kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Det er et viktig skritt i riktig retning.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00