I går kveld var det folkefest på Løten stadion. Eliteserielaget Vålerenga kom på besøk, og sørget for både en morsom cupkamp og viktige inntekter for breddeklubben Løten. Hele bygda har vært på beina for å gi kampen en fin ramme. En kamp som denne er en kjærkommen mulighet til å gi klubbkassa et nødvendig tilskudd. VIF i første runde er det lille gullkortet Løten var så heldige å få i år.

Kontrasten til debatten om åpenhet i idrettsorganisasjonene er enorm. Som en følge av det søkelyset VG prisverdig har satt på idrettens toppnivå, har lederne i Norges Idrettsforbund nå hatt to møter hos kulturministeren om pengebruk og åpenhet. Idrettspresident Tom Tvedt og fotballpresident Terje Svendsen tviholder blant annet på reiseregningene.

Vi konstaterer med interesse at også ledere i flere andre særforbund krever kortene på bordet. Alt tyder på at det er en annen kultur innenfor idretter som for eksempel langrenn, svømming og håndball. Mens idrettstoppene drives fra skanse til skanse, siver det hele tiden ut ny informasjon om overdådig pengebruk. Hotellrom under Sotsji-OL skal ha ligget på 12.000 kroner natten. NIF-toppene avviser at de betalte så mye, men nekter å oppgi den virkelige prisen. Dermed øker spekulasjonene.

Det kan se ut som idrettens toppledere har glemt at de er helt avhengige av offentlige tilskudd. Idrettsbevegelsen er ikke et privat firma. Skulle man være i tvil er Løtens kamp mot VIF et godt eksempel. Et stort kollektivt løft som er et godt bilde på hva idretten betyr for folk flest i dagliglivet.

Noen hevder at idrettstoppene antakelig ikke har så mye å skjule. Viljen til åpenhet er et uttrykk for klønethet som gir dårlig omdømme. Det er mulig. Men det kan også tenkes at den hardnakkede motstanden mot å vise fram bilagene skyldes at det faktisk er en del å skjule. Idrettsledelsen har så langt valgt å ikke avlive denne mistanken. Med neste års bevilgning følger et krav om innsyn fra kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Det er et viktig skritt i riktig retning.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.