Ofte snakkes det om fotball som et universelt språk. Har man en ball, kan man «snakke» med hvem som helst, hvor som helst på kloden. I mange tilfeller ser vi at dette universalspråket også gjelder for andre idretter. Engasjement i et lag eller en forening åpner dører inn til vennskap, fellesskap og kontakt med andre mennesker. Opplevelser som er helt avgjørende for flyktninger og innvandrere, og samtidig for lokalsamfunnene de skal bo i og bli del av.

Gjennom deltakelse i idrett følger så mange andre elementer som er viktig når man skal etablere seg på et nytt sted. Det handler om å lære seg språk, om å forstå kultur og væremåter, om verdier og ganske enkelt å delta i sosiale sammenhenger. Initiativet kan og bør komme fra begge parter, og tidligere har vi fortalt om Rahman og guttene på asylmottaket i Brumunddal, som fire ganger i uka sykler de to kilometerne for å trene med Dalas guttelag på Sveum.

Å delta i hverdagsaktiviteter i lokalsamfunnet, enten det er idrett, kultur eller andre organisasjoner, er og blir den viktigste arenaen for integrering og språklæring i praksis. Skal man drive inkludering, handler det om å bry seg om andre mennesker på en ordinær onsdag. Og etter at politikerne har satt et tall på hvor mange asylsøkere og familiemedlemmer som får komme til Norge, er det opp til helt alminnelige mennesker i lokalsamfunnene. Blant klassekamerater, ansatte i skole og barnehager, fotballvenner, naboer og nærmiljøgrupper gjør mange en kjempejobb.

Det synes også i HA-sportens sak fra fredagsavisa. Navid Ahadi brukte 12 måneder på å flykte fra opprørsgrupper i Afghanistan. Siden oktober i fjor har han bodd på Ormseter asylmottak, og nå får 18-åringen lov til å bruke boksetalentet og -erfaringen sin på Mudo Gym. Han beskriver boksingen som en lidenskap og «nøkkelen til et lykkelig liv». Sammen med medlemmene i Hamar bokseklubb er treningen blitt et fristed. Dit får han komme gratis – mot at han skriver tre norske ord hver dag! Det er en både humoristisk og praktisk tilnærming vi gjerne ser mer av.

Les også
SPORT Bokseren Navid (18) klarte å rive seg løs og flyktet til Norge og Hamar.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00