Det er et paradoks at nordmenns høye velferdsnivå nettopp er det som gjør at flere av oss, ikke minst unge mennesker, går i luksusfellen. Vi har mye, men vi ønsker oss mer og mange havner i en forbruksspiral med store lån og liten kontroll over utgiftene.

Den manglende kunnskapen om håndtering av egen privatøkonomi gjør at flere trenger profesjonell hjelp, noen gjennom tv-programmer som «Luksusfellen».

Så kan man diskutere om vanlige menneskers lave kompetanse om penger og betalingsanmerkninger bør være offentlig fjernsynsunderholdning. Faktum er uansett at programmet setter fingeren på et vedvarende problem og kanskje kan det også hjelpe noen til å komme på rett kjøl økonomisk.

For å unngå å havne der, ville det utvilsomt hjelpe at undervisning i privatøkonomi var en del av matematikkfaget eller pensum i samfunnsfag i videregående skole. I dag kan elever gå gjennom hele skoleløpet uten å få med seg et ord om privatøkonomi. Sånn bør det ikke være.

Forbrukerøkonom i DnB og ekspert i «Luksusfellen», Silje Sandmæl, var torsdag på Hamar katedralskole for å starte et samarbeidsprosjekt om mellom banken og skolen. Hun er provosert over at politikerne ikke legger mer vekt på å få dette inn på timeplanen.

Svært mange ungdommer vet ikke hva de må kunne, de kjenner kanskje bankenes tilbud om boligsparing for ungdom, men har naturlig nok liten erfaring med de faste utgiftene man plutselig står med når man flytter hjemmefra. Selvfølgelig hviler opplæringsansvaret i all hovedsak på foreldrene. Det er hjemme man må legge grunnlaget for gode holdninger og vaner når det gjelder pengebruk.

Men til tross for at mange unge mennesker tidlig skaffer seg sommer- eller deltidsjobb ved siden av skolen, betyr det absolutt ikke at de automatisk blir flinke til å spare eller gode til å disponere pengene de får mellom hendene. Mye penger inn betyr ofte tilsvarende høyt forbruk.

Å sette opp et budsjett, å forstå rekkevidden av ubetalte fakturaer og kjenne til inkasso, å vite hva som må til for å få lån eller komme seg inn på boligmarkedet – det høres for oss ut som kunnskapsmålene i et obligatorisk økonomisk skolefag.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00