Det er et paradoks at nordmenns høye velferdsnivå nettopp er det som gjør at flere av oss, ikke minst unge mennesker, går i luksusfellen. Vi har mye, men vi ønsker oss mer og mange havner i en forbruksspiral med store lån og liten kontroll over utgiftene.

Den manglende kunnskapen om håndtering av egen privatøkonomi gjør at flere trenger profesjonell hjelp, noen gjennom tv-programmer som «Luksusfellen».

Så kan man diskutere om vanlige menneskers lave kompetanse om penger og betalingsanmerkninger bør være offentlig fjernsynsunderholdning. Faktum er uansett at programmet setter fingeren på et vedvarende problem og kanskje kan det også hjelpe noen til å komme på rett kjøl økonomisk.

For å unngå å havne der, ville det utvilsomt hjelpe at undervisning i privatøkonomi var en del av matematikkfaget eller pensum i samfunnsfag i videregående skole. I dag kan elever gå gjennom hele skoleløpet uten å få med seg et ord om privatøkonomi. Sånn bør det ikke være.

Forbrukerøkonom i DnB og ekspert i «Luksusfellen», Silje Sandmæl, var torsdag på Hamar katedralskole for å starte et samarbeidsprosjekt om mellom banken og skolen. Hun er provosert over at politikerne ikke legger mer vekt på å få dette inn på timeplanen.

Svært mange ungdommer vet ikke hva de må kunne, de kjenner kanskje bankenes tilbud om boligsparing for ungdom, men har naturlig nok liten erfaring med de faste utgiftene man plutselig står med når man flytter hjemmefra. Selvfølgelig hviler opplæringsansvaret i all hovedsak på foreldrene. Det er hjemme man må legge grunnlaget for gode holdninger og vaner når det gjelder pengebruk.

Men til tross for at mange unge mennesker tidlig skaffer seg sommer- eller deltidsjobb ved siden av skolen, betyr det absolutt ikke at de automatisk blir flinke til å spare eller gode til å disponere pengene de får mellom hendene. Mye penger inn betyr ofte tilsvarende høyt forbruk.

Å sette opp et budsjett, å forstå rekkevidden av ubetalte fakturaer og kjenne til inkasso, å vite hva som må til for å få lån eller komme seg inn på boligmarkedet – det høres for oss ut som kunnskapsmålene i et obligatorisk økonomisk skolefag.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.