Kan man si at Kjell Aukrusts tre bøker om Alvdal er viktigere for ettertiden enn Henriette Schønberg Erkens kokebok fra 1914? Det føles nesten umulig å sammenligne kunst og kulturuttrykk på den måten. Like fullt ber vi deg gi din stemme på hvilke verk som bør være med i en såkalt kanon. Hvilke kunstverk innenfor teater, film, litteratur, arkitektur, billedkunst og musikk skal på lista over de viktigste som er skapt i Hedmark, som vår kulturarv?

LES OGSÅ: Hvem bør være blant de ti utvalgte? 

Det startet med at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på nyåret lanserte tanken om en offisiell kulturkanon for Norge, etter mål av en lignende prosess i Danmark. Og straks kom debatten: Trenger man lister over kultur? Kan man rangere noe som er så avhengig av smak? Bør kunstverk måles opp mot hverandre? Skal vi ikke heller bruke pengene på å skape nye kulturuttrykk?

LES OGSÅ: Kom med ditt forslag

Vi ønsket nettopp å få igang denne debatten lokalt, om hva som betyr noe for oss. Derfor har vi nærmet oss ei liste med verk vi tror vil stå for ettertiden. Både fordi de kvalitetsmessig hevder seg i nasjonal toppklasse, men også fordi de sier noe vesentlig om det hedmarkske. Kanskje vil lista over kanoniserte verker se annerledes ut om noen år? Stadig utvikling og nye diskusjoner både kan og bør komme. Det holder kulturen levende.

Men det er unektelig noe som gjennom årene har satt større spor i publikum, noe som utpeker og utmerker seg. Og mange liker å lage lister over ting de liker, selv om en endelig kåring eller fasit ikke er det viktigste. Mange HA-lesere har i alle fall kommet med sine innspill, ikke minst om forfattere og bøker. Både Skjæråsen, Prøysen, Aukrust, Jacobsen og Sandbeck står tydelig i folks bevissthet. Dermed er det duket for diskusjon. Og akkurat det vi ønsker at Hedmarkskulturen skal få; oppmerksomhet.

Det er ikke for seint å si sin mening. Fram til og med lørdag kan du stemme på de 20 som er igjen på lista. De skal ned til 10 hovedkunstverk fra Hedmark. Hvem synes du er viktigst?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.