Han behøver ikke bruke lang tid på å gjøre seg kjent. Det er ordføreren fra 1999–2011 som nå er tilbake i Hamar rådhus. Det betyr at velgerne har begrunnete forventninger til hva som nå skal komme.

Einar Busteruds tid som ordfører har vært preget av store vyer og visjoner for Hamar, parret med handlekraft. Heller ikke hans politiske motstandere fratar ham æren for å ha igangsatt de store prosessene som på mange måter har gjort Hamar til en moderne og framtidsrettet by. Riktignok ser vi at det fortsatt finnes noen som mener at alt var bedre før. Det store flertall, uansett politisk tilhørighet, vil nok likevel mene at den utviklingen Hamar har gjennomgått har vært positiv.

De som ønsker mer av dette kan likevel komme til å bli skuffet. Busterud har et annet utgangspunkt når han nå gjør comeback som ordfører. Først og fremst skal han bringe kommunens økonomiske drift i balanse. Det vil etter all sannsynlighet kreve kutt i offentlige tjenester. Slik handlekraft blir sjelden belønnet hos velgerne. Busterud må også selv håndtere den økte gjeldsbelastningen kommunen har fått som følge av de store byggeprosjektene som ble igangsatt i hans forrige ordførerperiode.

Det er ingen nye, store investeringer på programmet til den nye ordføreren. I stedet skal omdømmet gjenreises, plasseringen av dobbeltsporet skal landes og Hamar skal knyttes tettere til Oslo-regionen. Det er viktige politiske mål, men de er mindre synlige og målbare enn et kulturhus.

Med disse sakene på bordet kreves det at ordføreren i større grad enn tidligere er i stand til å skape brede politiske flertall bak beslutningene. Lagbygging blir viktigere enn før, både i de politiske miljøene, og overfor innbyggerne. Busterud starter offensivt. Det velkjente slagordet «Alle mann til pumpene» er tilbake som tittel på folkemøtet om byutvikling allerede neste uke. Det er uansett en god start.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.