Betingede hurrarop fra noen, tommelen ned fra andre. Det var situasjonen onsdag da utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget la fram sin innstilling til ny lov om høyere yrkesfaglig utdanning, det som tidligere er blitt kalt fagskoleloven. Forslaget legger til rette for at fagskolestudentene skal få studiepoeng og rett til å kalle utdanningen høyere yrkesfaglig utdanning».

– Med dette lovforslaget slås det fast en gang for alle at fagskole er en høyere yrkesfaglig utdanning, og at fagskolen ligger på nivå over videregående opplæring. Det er en viktig anerkjennelse av fagskolen som utdanningsveg, sa lederen i Organisasjon for norske fagskolestudenter, Christoffer Blaalid.

Men ikke alle var like tilfredse med innstillingen fra flertallet i komiteen, regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti. Nasjonalt Fagskoleråd, LO, NHO, Virke og en samlet fagskolesektor har stilt seg bak kravet om at enkelte fagskoleutdanninger må få lov til å bli vurdert på et enda høyere nivå i dagens rangering av utdanninger. I praksis som høyskoler. I innstillingen har de fått støtte til dette kun fra Ap, Sp og SV.

– Dette er som å nekte høyskoler å kvalifisere seg til universitet. Ingen politikere ville gå imot det, sier leder i Nasjonalt Fagskoleråd, Arvid Ellingsen. – Dette er med på å bremse en videreutvikling av fagskolesektoren, og er i strid med det behovet som er uttalt, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.

Innlandet har landets største fagskolemiljø. Fagskolen Innlandet på Gjøvik har over 1.000 studenter, og har et bredt fagtilbud. Skolen har også et tett samarbeid med næringslivet her lokalt. Et ønske fra fagskolene har vært at partene i arbeidslivet skal få plass i fagskolestyrene. I fag- og yrkesopplæringen er det gode tradisjoner for å inkludere disse i utviklingen av fagene. Heller ikke det har stortingsflertallet villet være med på.

Men innstillingen er uansett en heving av statusen for fagskolene, og et godt stykke på veg i å styrke fagutdanningen, i en periode da behovet for flere fagutdannede blir framhevet. Stortinget har siste ordet kommende torsdag.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.