Spilleren som fikk det røde kortet brukte «homo» som skjellsord. Dommeren aksepterte ikke seksuell legning som et godtatt skjellsord i idretten. Hamardommeren fikk støtte etter kampen, også fra Bærum. Men det røde kortet har bidratt til en debatt om homofiles plass i norsk idrett.

I tiden etterpå har VG over lengre tid satt et tungt søkelys på spørsmålet om hvordan det er å være homofil idrettsutøver. Det er et prisverdig arbeid VG gjør, når denne åpenbart vanskelige saken belyses fra mange vinkler. Idretten brukte flere tiår på å rydde rasismen ut av sine rekker. Særlig i fotballen var det stygge episoder. Bananer ble kastet på banen mot svarte spillere, og apelyder fra tribunen var ikke uvanlig i norsk fotball.

Nå er det homofobien vi skal til livs. Homo er fortsatt et skjellsord i idretten. Fraværet av åpne homofile toppidrettsutøvere er stort. Særlig gjelder det mannlige idrettsutøvere. Mens vi omfavner håndballstjerner som Gro Hammerseng og Anja Edin, finner vi ikke deres mannlige motstykker. Henrik Lunde som er inkluderingsansvarlig i Norges Fotballforbund, sier til VG at idretten henger etter i samfunnsutviklingen. Dette er et idrettsproblem, med fotballen som den største aktøren.

En rekke fotballedere har uttalt seg til VG om hvordan de tror det vil være for en mannlig fotballspiller å stå fram som homofil. Positivt mottatt i deres klubb, tror mange. Så langt har likevel ingen tatt sjansen. Det tyder på at det ikke er fullt så enkelt som Kjetil Rekdal, Lars Bohinen og andre vil ha det til. Homofile fotballspillerne finnes, sikkert i alle klubber. Skal noen våge å stå fram må trenerne gjøre en jobb med synet på homofili internt blant sine spillerne. Det gjelder like mye i HamKam og Brumunddal som i Vålerenga og Rosenborg. Skapes det nok takhøyde kan vi kanskje en dag være stolte over at den første åpne mannlige homofile fotballspilleren kom fra Hedmarken?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.