Mange hedmarkinger som har feriert sør i Europa i sommer, har opplevd en varmere ferie enn de har kunnet forestille seg. Det har i visse områder vært så varmt at det har vært omtrent umulig å oppholde seg utendørs. De har fått en forsmak på hvordan det kan komme til å bli om noen tiår, ifølge forskere tilknyttet universiteter og meteorologiske institusjoner.

En gruppe forskere med tilknytning til prosjektet World Weather Attribution, med tilknytning til universitetene i Oxford og Melbourne, Røde Kors og det nederlandske meteorologiske instituttet, har tatt for seg hetebølgen og skogbrannene i Portugal i sommer. De la fram en rapport denne uka, og konkluderer med at sannsynligheten for kraftig varme har økt til det tidobbelte. Flere andre land i Sør- og Mellom-Europa og i Asia har også opplevd at varmerekorder er blitt satt de siste ukene. Utetemperaturer over 40 grader regnes som livstruende for mange mennesker.

Skogbrannene i Portugal er senere fulgt av omfattende branner i Italia og Montenegro, hvor situasjonen er så kritisk at de har måttet be Nato om hjelp. Bøndene fortviler, store avlinger går tapt i varmen. Vinhøsten er truet mange steder. Og byer er sterkere rammet enn andre steder. Byer har mørk asfalt og mange bygninger som tiltrekker seg varme, i stedet for skog og gress. Dessuten er energibruken større i byene.

Forskergruppen studerer sammenhengen mellom klimaendringer og værkatastrofer. Uten en reduksjon i klimagassutslippene, vil utviklingen mot stadig mer ekstremt vær bare fortsette, konkluderer de. Om noen tiår kan det være ulevelig for mennesker og dyr i større deler av verden. Også Norge vil merke temperaturstigningene, selv om de mest merkbare virkningene her vil være mer ekstremvær, flomkatastrofer og rasfare. Det haster med andre ord å få på plass tiltak for å redusere utslippene. Og det som hedmarkinger og andre har opplevd på ferie i sommer, kan altså, ifølge klima- og væreksperter, bare være forsmaken.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00