Mange hedmarkinger som har feriert sør i Europa i sommer, har opplevd en varmere ferie enn de har kunnet forestille seg. Det har i visse områder vært så varmt at det har vært omtrent umulig å oppholde seg utendørs. De har fått en forsmak på hvordan det kan komme til å bli om noen tiår, ifølge forskere tilknyttet universiteter og meteorologiske institusjoner.

En gruppe forskere med tilknytning til prosjektet World Weather Attribution, med tilknytning til universitetene i Oxford og Melbourne, Røde Kors og det nederlandske meteorologiske instituttet, har tatt for seg hetebølgen og skogbrannene i Portugal i sommer. De la fram en rapport denne uka, og konkluderer med at sannsynligheten for kraftig varme har økt til det tidobbelte. Flere andre land i Sør- og Mellom-Europa og i Asia har også opplevd at varmerekorder er blitt satt de siste ukene. Utetemperaturer over 40 grader regnes som livstruende for mange mennesker.

Skogbrannene i Portugal er senere fulgt av omfattende branner i Italia og Montenegro, hvor situasjonen er så kritisk at de har måttet be Nato om hjelp. Bøndene fortviler, store avlinger går tapt i varmen. Vinhøsten er truet mange steder. Og byer er sterkere rammet enn andre steder. Byer har mørk asfalt og mange bygninger som tiltrekker seg varme, i stedet for skog og gress. Dessuten er energibruken større i byene.

Forskergruppen studerer sammenhengen mellom klimaendringer og værkatastrofer. Uten en reduksjon i klimagassutslippene, vil utviklingen mot stadig mer ekstremt vær bare fortsette, konkluderer de. Om noen tiår kan det være ulevelig for mennesker og dyr i større deler av verden. Også Norge vil merke temperaturstigningene, selv om de mest merkbare virkningene her vil være mer ekstremvær, flomkatastrofer og rasfare. Det haster med andre ord å få på plass tiltak for å redusere utslippene. Og det som hedmarkinger og andre har opplevd på ferie i sommer, kan altså, ifølge klima- og væreksperter, bare være forsmaken.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.