Hamar kommunes flyktningkontor bryter loven. Det viser tilsynsrapporter og pålegg fra Arbeidstilsynet som vi har offentliggjort den siste tida. De ansatte har blant annet ikke fått nødvendig opplæring i hvordan de skal håndtere situasjoner hvor de utsettes for vold og trusler om vold. Det sier seg selv at slike situasjoner kan oppstå når asylsøkere med traumatiske opplevelser bak seg skal inkluderes i det norske samfunnet. Regelverket for arbeidsmiljø, helse og sikkerhet følges heller ikke. Arbeidstilsynet har i sin rapport presentert en rekke brudd på bestemmelsene i Arbeidsmiljøloven.

LES OGSÅ: Flyktningkontoret bryter loven

Hvordan håndterer så ledelsen en så skarp kritikk? For det første avvises den situasjonsbeskrivelsen som både de ansatte og Arbeidstilsynet gir. Rapporten «gir et misvisende inntrykk» heter det fra Familie- og levekårsjef Anne Olen Aasen.

Dessuten har refleksen vært hemmelighold. Til tross for at verneombudet har rett til å få en slik rapport utlevert umiddelbart, ble rapporten fra Arbeidstilsynet holdt skjult for de ansatte i fire uker. Det førte til ny nådeløs kritikk fra Arbeidstilsynet, som «har stor forståelse for at medarbeiderne ved Flyktningkontoret ikke opplever dette som tillitsskapende».

LES OGSÅ: Tilbakeholdt tilsynsrapport i fire uker

Da er det heller ikke overraskende at man også forsøker å holde både rapporten og påleggene fra Arbeidstilsynet hemmelig for offentligheten, ved å stemple begge dokumentene «unntatt offentlighet». Først etter en klagerunde ble en sladdet versjon av rapportene fra Arbeidstilsynet utlevert til Hamar Arbeiderblad.

«Hamar kommune har som målsetting å være åpen mot innbyggere, media og omverden», heter det på kommunens hjemmesider. I denne saken har ikke åpenheten vært godt nok praktisert. Det er som om man tror at det hele går over ved å tie lovbruddene i hjel. Vi undrer oss dessuten over at man angivelig har kjent til problemene så lenge, men ikke ryddet opp før Arbeidstilsynet har tilsyn og gir pålegg. Rådmann Bjørn Gudbjørgsrud bør snarest undersøke hva som egentlig foregår på Flyktningkontoret.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.