Før sommeren vedtok kommunestyret i Hamar å legge ned det kommunale tilbudet om reisevaksinasjon. Målet var å spare 250.000 kroner, siden regnskapstallene for 2015 viser nettopp et slikt underskudd. Kommunen hadde budsjettert med 60.000 i overskudd for vaksinering, men endte med røde tall på grunn av innkjøp av vaksiner og mindre i brukerbetaling enn budsjettert.

Det er ikke en lovpålagt kommunal tjeneste å tilby reisevaksinering til innbyggere som skal til land der dette er anbefalt. Men hvis man ikke kan få satt de nødvendige sprøytene her i Hamar, må man eventuelt reise til Oslo. Vi er sikker på at de aller fleste heller betaler ekstra for å få tatt sprøytene her i byen.

Og nå foreslår rådmann Bjørn Gudbjørgsrud likevel å opprettholde tilbudet. Han vil bare øke prisen kraftig. Saken skal behandles politisk i september. Vi er enige med rådmannen i at tilbudet er både nyttig og viktig for innbyggerne. Det er riktig å se på flere muligheter for å spare inn de nødvendige kronene – inkludert å øke brukerbetalingen. De som har bestilt tur til et afrikansk land, eller steder som Vietnam og Thailand, har allerede belaget seg på et betydelig reisebudsjett. Det vil neppe velte noens privatøkonomi eller reiseplaner at man må betale en egenandel på vaksiner for barn, at taksten på konsultasjon økes med 150 kroner, eller at man må betale også for selve vaksinedosen. Vaksine er uansett en billig forsikring mot å bli syk.

Vi mener det er viktig at Hamar kommune kan opprettholde et mest mulig komplett helsetilbud. Folk reiser mye, ikke bare i feriene, men også profesjonelt i jobb. Hamar bør legge til rette når vi vet at nordmenns reisemønster også inkluderer destinasjoner og land som krever at man tar forholdsregler som vaksinasjoner. Da godtar vi at innbyggerne pålegges en økning i kostnader, innenfor rimelighetens grenser, på et tilbud som i dag er underpriset.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.