Meningsmålingen om ulv som Sentio har gjennomført for Hamar Arbeiderblad kan tolkes på flere måter. 20 prosent, eller hver femte hedmarking, mener at ulven ikke har noen plass i norsk fauna. Et stort antall mennesker i fylket som tar den største belastningen for norsk rovdyrpolitikk mener at Norge ikke trenger ta noe spesielt ansvar for ulvens eksistens.

Tar vi utgangspunkt i den opphetede politiske debatten etter at miljøminister Vidar Helgesen (H) avblåste lisensjakten, kunne man likevel tro at denne andelen skulle være enda høyere. Et annet interessant trekk er nemlig at 70 prosent av de spurte mener ulven bør fredes, men begrenses noe.

Det er altså betydelig støtte for fredning av ulven, selv i vårt fylke. Aksepten for ulven er stor, men den forutsetter en sterkere kontroll av ulvebestanden enn vi har i dag. Det er når regjeringen gir ulven et enda sterkere fortrinn enn det den fikk gjennom Stortingets ulveforlik, at de sterke reaksjonene melder seg. Vi synes miljøministeren bør merke seg dette. Ulveforliket var nettopp et slikt kompromiss. Det ga aksept for fredning av ulven, men satte samtidig tallmessige begrensninger. Når dette kompromisset utfordres blir det også vanskeligere å få aksept for ulvens plass i norsk natur.

Ikke overraskende er de spurte i Nord-Østerdal mest negative til ulven, mens man på Hedmarken er mer avslappet. Dette følger av skillet mellom urbane strøk og bygdene. De som har ulven tett på seg og merker konsekvensene, er naturlig nok mer skeptiske enn de som bor i byene og ikke kjenner problemet på kroppen. I en sak som denne er det derfor viktig å lytte nøye til mindretallet, som tross alt betaler prisen for at vi skal ha ulv i Norge.

Helgesens redegjørelse for Stortinget bar ikke preg av noen ny holdning hos regjeringen. En endring av naturmangfoldsloven ser ut som eneste farbare vei. Venstre blokkerer dette i dag og kan fort bli neste skyteskive for distriktenes sterke frustrasjon.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.