Nyheten om at Gjøvik har undertegnet en intensjonsavtale med tre nabokommuner bør være en vekker for Hamar-regionen. Med sine 64.000 innbyggere vil Stor-Gjøvik, eller Vestoppland som den nye kommune eventuelt skal hete, bli en kraftfull aktør. Det er ikke uten grunn at Gjøvik-ordfører Bjørn Iddeberg sier en slik kommune kan ta lederrollen i Innlandet.

Regjeringens store kommunereform har vært både motarbeidet og latterliggjort. Men moderniseringsminister Jan Tore Sanners (H) store prosjekt er i ferd med å løsne. Ifølge Aftenposten forhandler nå 124 kommuner om sammenslåing, mens 244 kommuner er i utredningsfasen.

I Hedmark er det merkverdig stille. Som Hamar Arbeiderblad tidligere har fortalt har 16 kommuner i Oppland begynt forhandlinger. I Hedmark råder total passivitet. Ingen har satt seg til forhandlingsbordet.

Det er en utbredt oppfatning at det er de aller minste kommunene som først og fremst bør lete etter ny partner. Kommunereformens intensjon er imidlertid at også de kommunene som er i stand til å gi et godt tjenestetilbud, skal vurdere fordelene ved å bli større regionale enheter i et framtidsperspektiv. Det er dette aspektet ved reformen som burde inspirere kommunene i Hamar-regionen.

Ordfører i Hamar, Einar Busterud (BBL) sier at en storkommune i Vestoppland vil endre premissene for Innlandet. Det kan det ikke være tvil om. Vi minner om at Gjøvik også har blitt en del av NTNU, og dermed har et godt utdanningskort å slå i bordet med.

Det er å håpe at de fire kommunene i Hamar-regionen tar inn over seg hva som skjer. Tidligere Hamar-ordfører Morten Aspeli (Ap) ble i sin tid utfordret til å friste de andre kommunene med hvilke fordeler en sammenslåing kan gi. Den invitasjonen bør Busterud besvare. Og kanskje bør også Fylkesmannen i Hedmark ta en kikk på egen innsats, og spørre seg om resultatene er gode nok?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.