Hver enkelt ordfører må finne fram til sin egen stil. Det er et viktig råd i ordførerhåndboken fra Kommunenes Sentralforbund. Vi kan trygt si at de to store kommunene på Hedmarken; Ringsaker og Hamar, begge har ordførere som behersker rollen og har funnet en stil som passer for dem.

En meningsmåling utført av Sentio for Hamar Arbeiderblad, viser at Anita Ihle Steen (Ap) og Einar Busterud (BBL) også er de to mest aktuelle ordførerkandidatene hvis Hedmarken ble slått sammen til en storkommune. Ringsaker-ordføreren er det soleklare førstevalget. 40 prosent av velgerne ønsker seg Anita Ihle Steen i spissen for en ny storkommune. Busterud må nøye seg med 19 prosent.

Både Anita Ihle Steen og Einar Busterud er svært utadvendte mennesker, med et godt blikk for innbyggerne i sin kommune. De har en lun replikk til de fleste, og har klare politiske mål med sin ordførergjerning som de er i stand til å kommunisere til velgerne. Så har de da også begge sittet i mer enn ti år, og hatt muligheten til å finslipe rollen.

Sammenligningen dem imellom er ikke helt rettferdig. Busteruds lokale By- og bygdeliste stiller med et handikap når det konkurreres regionalt med en ordfører fra Arbeiderpartiet. Og det politiske klimaet i Hamar er preget av at det er en bykommune, med skarpere ordskifter og sterkere konkurranse om velgerne. Samtidig skal ingen frata Anita Ihle Steen hennes unike posisjon.

Les også: Går i tottene på Einar

Dessverre er det få tegn til at ordførerne på Hedmarken skal klare å skape noe sammen. 15.000 nye innbyggere i 2030 kan vi få hvis kommunene klarer å jobbe sammen, sa forsker Eivind Merok fra Østlandsforskning på et seminar for de fire formannskapene. Tallene er basert på beregninger fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Samarbeidsklimaet er på et lavmål, etter debatter om kommunesammenslåing, mjøssykehus og jernbaneutbygging. Solospiller er en hyppig brukt beskrivelse av ordførerne. Det kan også komme til å prege utviklingen på Hedmarken.

Les også: Krangel for åpen scene

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.