Fylkesrådet har tatt et valg. Budsjettkuttene fylkeskommunen blir nødt til å ta de nærmeste årene skal ikke gå utover ungdommene i fylket og deres muligheter for utdanning. Dagens utdanningssteder skal opprettholdes. Det skal i stedet bli mindre penger noen år framover til bygging og vedlikehold av fylkesveger.

Hedmark blir dobbelt rammet økonomisk i årene som kommer. For det første har staten vedtatt å endre reglene for hvordan de tildeler penger til fylkene. Største andelen av deres inntekter kommer over statsbudsjettet, og Hedmark kommer dårlig ut ved denne endringen. Etter en overgangsordning over fem år der 20 prosent forsvinner hvert år, vil det årlige tapet være oppe i 139,8 millioner kroner i 2019.

Samtidig viser prognosene at elevtallet vil synke med i underkant av 1.000 fram til 2015. Pengene fra staten følger den enkelte elev. Dermed kan en se i retning av klasser i videregående skole med færre elever og dermed mindre penger i tilskudd, samtidig som det vil koste like mye å drive den samme klassen på den samme skolen. Dette regnestykket går ikke i hop. Derfor ble Norconsult engasjert for å utrede sparetiltak. Som vi husker foreslo de nedlegging av flere skoler, her på Hedmarken Storhamar videregående skole. Etter en høringsrunde vedtok fylkespolitikerne å legge bort alle nedleggingsforslagene unntatt Skarnes videregående skole. Nå har fylkesrådet i sin innstilling til fylkestinget i april innstilt på at ingen skoler skal legges ned. Pengene som må spares skal tas fra fylkesvegene.

Vi mener det er et klokt grep fylkesrådet gjør her. Hedmark er blant fylkene med lavest utdanningsnivå i landet. Samtidig vet vi at framtidig næringsutvikling og vekst vil være basert på enda mer kunnskap og utdanning enn i dag. Mer kunnskap er viktig for at også vi innlendingene skal håndtere de utfordringene og mulighetene vi står overfor. Seniorrådgiver Unni Flengsrud Oustad i Innovasjon Norge Innlandet er inne på dette i et debattinnlegg i dagens avis. Trolig vil noen fra de såkalte «vegpartiene» surve litt når saken kommer til fylkestinget i april. Det skal vi klare å holde ut med.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.