Ville de som er yngre og yrkesaktive akseptert et slikt tidspunkt for dagens største måltid?

Ifølge Helsedirektoratet kan et senere tidspunkt for middagsservering forebygge underernæring blant eldre. Og ifølge tall fra direktoratet er 30 prosent av eldre over 67 år som legges inn på sykehus underernært. Når vi samtidig vet at vi lever lenger enn før, er ernæring for eldre et stort politisk spørsmål. Det er også noe som angår hver og en av oss, siden vi må forholde oss til at vi en eller annen gang i framtida blir gamle.

Derfor er Hamar kommune virkelig framtidsrettet som serverer alle eldre to varme måltider hver dag ved eldreinstitusjonene sine. Og som Hamar Arbeiderblad kunne fortelle, får beboerne servert middag kl. 16.30 som er et tidspunkt som sammenfaller med de fleste norske husholdninger.

Allerede i 2012 gjennomførte Hamar kommune denne endringen, med utgangspunkt i en offentlig utredning som viste at det kunne gå 16 timer mellom kveldsmat og neste dags frokost ved noen av sykehjemmene i Norge.

For ofte er det vaktlister og bemanning som legges til grunn for de eldres tilbud, ikke hva som er beboernes behov. Budsjetter skal gå opp, og ansattes krav om normalarbeidstid gjør at måltidene lett kan bli lagt til de tidspunktene hvor det er flest på jobb. Men Hamar kommune har vist vei ved å dokumentere gjennom sin praksis at det ikke nødvendigvis er slik at det må være stor bemanning for å servere middag.

Ernæring er en viktig del av kvaliteten i eldreomsorgen sier Hamar kommunes helse- og omsorgssjef Vigdis Galaaen. Ja, så viktig at alle andre kommuner og eldreinstitusjoner bør følge Hamars eksempel. Det er ingen grunn til å nøle. En god eldreomsorg angår oss alle.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.