Hedmarken har en vekst på 94 innbyggere, og ingen kommune i Innlandet kan konkurrere med Hamar som får 49 nye hamarsinger. Halvparten av Hedmarkens vekst kommer i Hamar, som er den udiskutable motoren.

Ser vi på nabo Lillehammer er veksten på beskjedne fire innbyggere, mens Elverum har en nedgang på 16 innbyggere. Debatten om hva som er innlandshovedstaden vil etter hvert bare ha akademisk interesse. Hamars geografiske plassering med god kommunikasjon til hovedflyplassen og Oslo, kombinert med en bevisst satsing på byutvikling over mange år, begynner for alvor å gi uttelling.

Men vekst betyr også utfordringer. Hamar er geografisk ikke noen stor kommune. Plassen er begrenset, og nye innbyggere krever flere boliger. Mange søker til Hamar fordi de ønsker seg småbylivet med en rimelig enebolig og korte avstander til sentrum. Det får man ikke lenger i Oslo. Hamar har i realiteten bare to muligheter når det må bygges flere boliger, Fortette og bygge i høyden. Eller ta i bruk landbruksjord mot kommunegrensen til boligbygging. I så fall stilles det enda større krav til at landbrukskommunen Ringsaker tar sitt ansvar for å bevare dyrkbar jord.

Hamar har satset innovativt på å bli en urban by og en innlandshovedstad. Men vi har ikke blitt helt enige med oss selv om hvordan vi skal se ut arkitektonisk og estetisk. Kan vi bevare småbyidyllen og samtidig utvikle oss så mye som det er nødvendig for å opprettholde befolkningsveksten? Det kan bli en av de viktigste politiske debattene i årene som kommer. Uansett hvilke valg man gjør vil de bli smertefulle. Men skal Hamar kunne opprettholde posisjonen som vekstmotor i Innlandet, er det tvingende nødvendig å få fart på boligbyggingen. Målet er en årlig befolkningsvekst på 1,5 prosent. Det krever 200–250 nye boliger hvert år. Den nye kommuneplanen blir svært viktig.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.