Rådmann Bjørn Gudbjørgsrud avfyrer et dårlig skjult angrep på politikerne i Ringsaker og Stange, som sa ettertrykkelig nei til sammenslåing med Hamar. I en kronikk i Hamar Arbeiderblad peker han på at Hamar ligger inneklemt mellom disse to kommunene. De bygger gjerne boliger selv, inn mot Hamars grenser. Nærheten til Hamar gir nemlig høyest pris.

Les også: Hele kronikken til rådmannen

Underforstått profitterer Ringsaker og Stange på Hamars urbane bokvaliteter. Men Hamar får ingen mulighet til å sette disse områdene i en sammenheng. Dermed må Hamar selv lage en plan som kan få fart på boligbyggingen i takt med befolkningsveksten. Målet er ambisiøse 1,5 prosent hvert år, som krever 200–250 nye boliger årlig.

Når det ikke er mulig å se Hamarregionen under ett, vil rådmannen tvinge Hamars politikere til å ta nødvendige grep innenfor egne grenser. Det er å vifte med en rød klut når han foreslår å bruke friområder som Klukhagan, Furuberget og Frøbergsberget til boligbygging. I tillegg kan det kan være aktuelt å «omdisponere dyrka mark der det gir positiv samfunnsnytte». Når vi vet at Ringsaker kommune har gått i spissen for å omgjøre dyrket mark til næring, ser åpenbart Hamars rådmann at også Hamar må bevege seg i denne retningen.

Responsen fra politikerne har så langt vært negativ. Miljøpartiet de Grønne vil ikke ha boligbygging i friområdene, og Arbeiderpartiets gruppeleder Grete Solli sier kontant at Ap er mot forslaget.

Vi tror Bjørn Gudbjørgsrud først og fremst er opptatt av å skape debatt, og tvinge politikerne til å forholde seg til problemstillingen. Skal Hamar vokse i takt med ambisjonene er det ikke nok å fortette i sentrum. Mange som flytter fra Oslo vil ha mer plass til en lavere pris. Da må kommunen ha et variert boligtilbud med både eneboliger og rekkehus. Det krever utbygging av nye områder i Hamar. Det er politikerne som må peke på hvor det skal bygges.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.