PFU fastslo at Hamar Dagblad brøt paragraf 2.6 i Vær varsom-plakaten. Der heter det: «Svekk aldri det klare skillet mellom journalistikk og reklame. Det skal være åpenbart for publikum hva som er kommersielt innhold.» Hamar Dagblad har i sitt tilsvar forsvart seg med at de har opptrådt som en «entusiastisk byavis». I sin entusiasme glemte imidlertid Hamar Dagblad presseskikken.

Det var Hamar Arbeiderblad som klaget Hamar Dagblad inn for PFU. Bakgrunnen var at vi opplevde at samarbeidet mellom CC Stadion og Hamar Dagblad var så tett at det hindret oss i å drive ordinær journalistikk på åpningen av CC. På dette punktet fikk vi ikke medhold i PFU. Utvalget konkluderte imidlertid med at Hamar Dagblad presenterte en tilnærmet reklameavis, hvor skillet mellom redaksjonelt stoff og annonser var vanskelig å se.

Det heter i Vær varsom-plakaten at det er «pressens plikt å sette et kritisk søkelys på hvordan mediene selv fyller sin samfunnsrolle.». Det er dette Hamar Arbeiderblad har ønsket å oppnå med vår PFU-klage. Alle norske mediehus opplever et betydelig press for å finne nye inntekter, etter hvert som både lesere og annonsører vender ryggen til papiravisen. Så langt har inntektene på digitalt innhold ikke kunnet kompensere for dette. Kostnadskuttene har vært smertefulle, og fått konsekvenser for det journalistiske innholdet vi ønsker å tilby.

Når journalistikken kommer under press er det lett å bevege seg inn i gråsoner, hvor skillet mellom reklame og redaksjonelt innhold viskes ut. Kommersielle aktører vil gjerne seile under den frie journalistikkens flagg. Derfor er det viktig å trekke en grense, så leseren ikke er i tvil om hva som er uavhengig journalistikk, og hva som er reklame. Det var denne grensa PFU trakk i går, da Hamar Dagblad ble felt for brudd på god presseskikk.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.