Etterforskingen av den påsatte brannen på huset til sorenskriver Ola. P. Svor har avdekket kriminelle forhold vi ikke trodde forekom i Norge. En mann sitter allerede fengslet, mistenkt for å ha påsatt brannen mot sorenskriveren. Lørdag kunne Hamar Arbeiderblad avdekke at ytterligere en mann fra Hamar er siktet i samme sak. Denne mannen ble i forrige uke dømt til 4 års fengsel for 80 lovbrudd som blant annet handler om trusler om vold og drap mot norske tingrettsdommere og andre samfunnsaktører.

Mannen var løslatt en kort periode, og ble på nytt pågrepet for trusler. Det er etter det vi kjenner til dommere i tingrett og lagmannsrett som er ofrene. Sorenskriver Ola P. Svor fikk sommeren 2013 følgende tekstmelding fra ham: «Skal skade og henge deg og familien din i framtiden. Kjenner mange kriminelle.».Det er ikke vanskelig å forstå at det er svært ubehagelig for dem som utsettes for slike trusler. Man kan ikke utelukke at noen vil gjøre alvor av dem, og hele ens livssituasjon blir sterkt berørt. Truslene gjelder ofte også familiemedlemmer, og dermed er det mange mennesker som får innskrenket sin personlige frihet. Sorenskriver Ola P. Svor og hans familie har måttet leve på hemmelig adresse helt siden huset brant ned 22. juli 2013.Når drapstruslene rettes mot dommere må vi også betrakte dette som et forsøk på angripe hele samfunnet. Rettssikkerhet er et sentralt begrep i vårt demokratiske samfunn. Vi skal alle være trygge på at de som har makt til å pågripe oss, dømme oss og dermed frata oss friheten gjør dette uhildet og ut fra norsk lov. Når det nå avdekkes at flere dommere utsettes for alvorlige trusler, er det et forsøk på å skremme dommerne fra å gjøre denne viktige jobben på samfunnets vegne. Dommere er også bare mennesker, og frykt for eget liv kan påvirke dem til å dømme annerledes enn de ellers ville gjort. De som truer landets dommere må ikke vinne fram med sine forsøk på å underminere rettsstatens grunnpilarer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.