Det er ikke så ofte at paragraf 135a i straffeloven, også kalt rasismeparagrafen, kommer til anvendelse. Men nå har statsadvokaten tatt ut tiltale mot en mann fra Brumunddal. Det er mannens svært grove, rasistiske utsagn på Facebook om muslimer som er grunnlaget for tiltalen. Et av utsagnene lyder slik: «Nakkeskudd er tingen, ta på avtrekkeren og trykk inn fingen».

Grov rasisme er dessverre ikke ukjent på sosiale medier og i nettavisenes kommentarfelt. Også her i Hamar Arbeiderblad vet vi av erfaring hvilke reaksjoner som lett kommer når vi publiserer innhold om innvandrere og flyktninger. Rasismen kommer fort til overflaten, og i mange tilfeller er den svært grov.

For mange er det enkleste å slutte å lese når rasistene overtar nettdebatten. Vi tror det er viktig at denne typen grov rasisme ikke aksepteres uten videre.

Med sosiale medier har dessuten hver og en av oss som publiserer et selvstendig redaktøransvar. De som bruker sin ytringsfrihet på digitale medier til å spre grov rasisme, bør møtes med en reaksjon. Utviklingen viser at rasismen øker når digitaliseringen av samfunnet gir helt nye muligheter til kommunikasjon. Vi kan få langt flere saker som den det her er tatt ut tiltale mot. Av den grunn hilser vi tiltalen fra statsadvokaten velkommen.

Det er ikke politiet som på eget initiativ har iverksatt etterforsking. Anmeldelsen er innlevert av Antirasistisk Senter. Organisasjonens årvåkenhet bidrar til at det kan trekkes en grense for hva vi skal tåle av rasistiske ytringer i den offentlige debatten.

Som alltid når rasismeparagrafen er grunnlag for tiltalen, vil den veies opp mot ytringsfriheten. Retten til å ytre seg fritt har stor vekt i vår rettspraksis. I dette tilfellet kan vi imidlertid vanskelig se at avveiningen skal være vanskelig. Rene oppfordringer til henrettelser har lite med ytringsfriheten å gjøre.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.