Men også andre norske kommuner skal undersøkes. Det skal tas stikkprøver for å sjekke om noe tilsvarende kan ha skjedd andre steder.

Samtidig bringer VG nyheten om at det er registrert 3.000 flere personer med diagnosen psykisk utviklingshemmet enn det var for 10 år siden. Det kan lett skapes et inntrykk av at overgrepene vi har sett mot enkeltpersoner i Tolga foregår i mange andre kommuner. Undersøkelsene vil vise om vi her står overfor et systematisk misbruk på nasjonalt nivå. Vi skal være forsiktige med å trekke konklusjoner i forkant. Men vi vil likevel advare mot at det skapes antakelser om at det er dette som er situasjonen før fakta er på bordet.

I Tolgas tilfelle opptrådte kommunelegen, Nav og Fylkesmannen som et lag, som i all stillhet overkjørte brødrene. Det hører med til sjeldenhetene at instanser som egentlig skal ivareta rettighetene til det enkelte individ, på denne måten ble «et trehodet troll som valset over de tre brødrene», som Nationens kommentator Hans Bådsgård så treffende beskriver det.

Rådmannen i Hamar, Bjørn Gudbjørgsrud, har lovet en «kunnskapsbasert» gjennomgang i løpet av en uker. Men ifølge Gudbjørgsrud bruker kommunen mer penger på tiltak for psykisk utviklingshemmede enn den får inn i statlig støtte. Slik vi kjenner Hamar kommune har man et meget godt tilbud til denne gruppen. Den nasjonale økningen i antall diagnoser kan også skyldes at foreldre har blitt mer bevisst sine rettigheter, og sørger for at riktig diagnose blir satt. Det utløser igjen viktige hjelpetiltak.

For de aller minste kommunene kan imidlertid noen flere diagnoser ha stor betydning for budsjettet, slik vi så i Tolga. I tillegg har det selvsagt betydning at pengene ble brukt til helt andre formål enn å hjelpe de tre brødrene. Her er det imidlertid ikke lovverket som svikter. Det er menneskene som sitter i posisjoner som misbruker sin makt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.