Da Ringsaker Almenning for et par år siden opplevde at folk ikke lenger var så interessert i å kjøpe hytte på Sjusjøen tok de grep. Da det viste seg å være vanskelig å få solgt hytter til 3,5 millioner kroner, hadde de, som allmenningsbestyrer Mathias Neraasen beskriver i HA, valget mellom å vente og håpe på at markedet endret seg, eller å begynne å tenke nytt.

Grunneierne og Ringsaker Almenning skal ha ros for å ha turt å satse på det siste. Deres løsning ble å legge om til mindre tomter og en standard - og dermed pris - som gjorde hyttemarkedet attraktivt for vanlige folk. Det har gjort Sjusjøen til Norges mest populære hytteområde, foran Beitostølen og Kvitfjell.

Nå er hovedmarkedet for almenninga hytter som ligger på mellom 2 og 2,5 millioner kroner. Dermed når de en annen type kjøpegruppe; de som har alminnelig formue og inntekt. Det bygges nå rundt 100 nye hytter i året og interessen stiger. Ringsaker Almenning har nærmere 30 ansatte og hytteutbyggingen har naturlig nok ringvirkninger for ytterligere 250 arbeidsplasser i fjellet. Det handler i første rekke om byggenæringen med alle dens yrkesgrupper, og ikke minst har mengden hyttefolk stor innvirkning på dagligvarebutikker og annen handel i området.

Neraasen i almenningen innser at det påligger dem et ansvar for å opprettholde utbyggingen, ettersom flere er avhengige av hytteetableringen og at hyttene blir brukt. Selv om man ikke kan bygge ut hele fjellet til tomter, er det liten grunn til å tro at folk vil miste interessen for Sjusjøen som vintersportssted. Langrennsinteressen vil gjøre at området attraktivt, men når tomtene er ferdig utbygd, er det ikke tvil om at almenningen må være på hugget for å holde på hyttefolket. Det krever at man legger til rette for handelsmuligheter, for vinteraktiviteter, familieattraksjoner, kanskje underholdning i ferier? Nytenking og omstilling vil alltid være nødvendig for stadig å finne nye områder man kan tjene penger. Den satsingen som så langt er lagt for dagen på Sjusjøen burde love godt for også videre drift og tilrettelegging.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.