Senterpartipolitiker og fylkesråd for utdanning, Aasa Gjestvang er opprørt over Hamar Arbeiderblad. I et leserinnlegg her i avisen mener hun vi på lederplass har tilkjennegitt holdninger til utdanning og arbeidsliv hun «ikke trodde var mulig i dagens kunnskapssamfunn». Ja, Gjestvang mener vi har glemt våre historiske røtter, tilbake til tiden da arbeiderbevegelsen selv utdannet sine medlemmer, fordi «storsamfunnet og kapitalistene ellers ikke tok ansvaret for skolegang og opplysning».

Siden Aasa Gjestvang finner det nødvendig å belære oss om arbeiderbevegelsens historie, regner vi med at hun også husker at hennes eget parti den gang sto på kapitalistenes side. Det gamle Bondepartiet var som kjent et av landets mest reaksjonære politiske partier, som slett ikke løftet en finger for fattigfolks utdanning.

I dag er det andre toner, heldigvis. Gjestvang frykter et todelt samfunn, der kompetanse og utdanning blir det eneste klasseskillet. Derfor mener hun utdanning er nøkkelen til et godt liv i Hedmark. Alt dette er vi enige om. Det er imidlertid fortsatt et faktum at mange ungdommer ikke fullfører videregående skole, til tross for Gjestvangs løfter om det gode liv. Vi har tillatt oss å hevde at dette ikke behøver å være synonymt med at man ender som sosialhjelpsmottaker. For noen kan det også hende at det føles riktigere å vende tilbake til skolebenken etter noen år i arbeidslivet.

Skolesystemet blir av mange, både politikere, skolefolk og forskere kritisert for å vektlegge teoretisk kunnskap for mye. Dette kan være en mulig årsak til at særlig mange gutter ikke fullfører videregående skole innenfor normert tid. Vi synes Aasa Gjestvang bør kunne reflektere over ulike årsaker til frafall i skolen, og ulike veier til utdanning, uten at det er ensbetydende med å undergrave målet om utdanning for alle. Vi slutter oss til alle Gjestvangs proklamasjoner om betydningen av utdanning, også ønsket om de «positive samtaler om kunnskap rundt kjøkkenbordene i Hedmark». Men hun bør nyansere sin spådom om at sosialhjelp er det eneste som venter de frafalne.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.