Sommerens terrortrussel med skjerpet beredskap ved ulike viktige knutepunkter, er for lengst dempet ned. Et viktig trekk fra myndighetenes side var å ha mer synlig og bevæpnet politi i gatene, på flyplassene og ved grensene. Her i Hedmark var politiets tilstedeværelse flere steder merkbart. Hverdagen har nå i stor grad vendt tilbake til «det normale».

Men den skjerpede situasjonen har i alle fall fått én konsekvens: Spørsmålet om en generell bevæpning av det norske politiet er igjen heist høyt på dagsordenen. Lederen for Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, sier han ikke vil bruke sommerens terrortrussel som argument for en slik generell bevæpning. Men han har tatt til orde for at «økt trusselnivå i framtida er ett av flere argumenter for generell bevæpning», slik han sier det til Klassekampen.

Politiets Fellesforbund gikk inn for en slik generell bevæpning av politiet på sitt landsmøte i 2012. Men saken er også internt der svært kontroversiell, og vi har merket oss at forbundets tidligere leder, Arne Johannessen, har gått ut og sagt seg uenig. Også i Sverige, som har hatt en slik adgang i flere år, er ordningen sterkt kritisert. Om politiet til daglig er bevæpnet, er det fare for at også de kriminelle i enda større grad vil skaffe seg våpen. Statistikken viser at i gjennomsnitt en person hvert år blir drept av politiskudd og åtte blir skadet i Sverige. I Norge er til sammenlikning to personer blitt drept av skudd fra politiet de siste ti årene.

Regjeringen åpner i sin politiske plattform for «generell bevæpning i de politidistrikter der politiet selv mener det er den beste løsningen». Det er antatt at regjeringen vil komme med et utspill i løpet av høsten. Politiet har bedt om mer systematisk trening med og uten våpen. Det er et krav vi stiller oss bak. Derimot mener vi at vi har fått et endret Norge den dagen alle politifolk til vanlig går rundt med skytevåpen. Erfaringer fra andre land viser at dette er en forandring som ikke er til det bedre.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.