Er du på de riktige festene, får du nok «likes»? Tar du de riktige valgene for utdanning, framtida og deg selv? Forskning viser at ungdom lever under et press stadig flere av dem sliter med å håndtere. Tall fra Ungdata viser at én av tre norske ungdommer er stresset. En fjerdedel har problemer med å sovne. Tretti prosent har opplevd å være ganske eller veldig plaget av tanker om at «alt er et slit». For å få elevene til å senke skuldrene og bedre den psykiske helsen, har enkelte videregående skoler innført prøveordninger med timer i stressmestring, mindfulness og yoga. Helsesøstre og rektorer mener ungdom trenger hjelp til å prioritere og se hva som er viktig.

Ungdom har til enhver tid levd med forventningspress. Det er en del av brytningstida mot å bli voksen, man får og tar mer ansvar, man vet at livet ikke bare er en lek, man skal ta utdanning, bli noe. Samtidig skal man ha det gøy, utforske og utfordre. Kryssende forventninger fra foreldre, lærere, venner og omgivelser har alltid vært en utfordring. Oppe i dette høres det utvilsomt fint og nyttig ut med yoga som avbrekk i skoletida. Slik kan skolene i alle fall forsøksvis gjøre hverdagen lettere å takle, men problemet er at de i beste fall bare behandler et symptom. Det krever helt andre grep å faktisk gå inn i materien og endre de mekanismene som gjør ungdomstida uhåndterlig, og den store forskjellen fra tidligere generasjoners oppvekst er de sosiale mediene. Generasjon prestasjon lever sitt liv i en konstant synlig offentlighet, der alle mener noe om deg hele tida, der man måler seg selv mot andres kropper, andres resultater, andres aktiviteter og liv.

Skal ungdom oppleve balanse i ytre og indre forventninger, trenger de aller mest foreldre som er til stede som forbilder og veiledere, i prioriteringer, tidsbruk og på sosiale medier. Foreldre må involvere og engasjere seg, de må hjelpe til å sortere verdiene i livet; hva skal de legge vekt på og hva skal de ikke bry seg om? Å sørge for ungdommenes tro på seg selv, verdigrunnlag og tilstedeværelse kan ikke overlates til å bli et midttime-fag på skolen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.