Gågruppa i Øvre Vang jubler over at Fartvegen endelig skal utbedres. Hamar Arbeiderblad slo gleden deres opp på førstesiden. Det gjenspeiler både hvor viktige lokale veger og fylkesvegene er for folk flest, og hvor sjelden det er at vi kan presentere en virkelig god nyhet om fylkesvegene.

Mens det er stort fokus på statens milliardbevilgninger til jernbanestrekninger og motorveg, har de noe mindre fylkesvegene en tendens til å synke nedover på prioriteringslisten. Det er lett å skyve behovet for utbedring foran seg. Satsing på skole og helse klinger bedre i en valgkamp. Og kanskje er dette noe av grunnen til at Opplysningsrådet for vegtrafikken fastslår at alle fylker i Norge har stort behov for oppgradering og vedlikehold av vegnettet. Det står dårlig til.

Hedmark fylkeskommune har ansvaret for 4.000 kilometer veg. Lange strekninger som gjennom flere tiår ikke har blitt prioritert. Resultatet er etterslep på vedlikehold på svimlende 2,1 milliarder kroner. For fylkespolitikerne må det være lett å kjenne motløshet, og skyve regningen enda et år. Derfor er det en god nyhet at fylkesråd Anne Karin Torp Adolfsen (Ap) nå gjør det motsatte. Utbedringene som ligger i investeringsprogrammet for 2018 – 2021 forseres. Riktignok bare med 25 millioner kroner, men for dem som bruker Fartvegen er dette en gledens dag.

Så er det avgjørende at investeringsprogrammet ikke bare følges, men trappes opp. 589 millioner kroner er avsatt til utbedringer av fylkesvegnettet de neste tre årene. Det er halvparten av de totale investeringene, men fortsatt bare en fjerdedel av oppgraderingsbehovet. Det trengs altså flere tunge løft før vegene er i god stand.

Foran fylkestingsvalget i 2011 spurte vi partienes toppkandidater hva som var deres viktigste sak. Bare Frps Tor Andre Johnsen (Frp) svaret utbedring av de hullete fylkesvegene. Flere partier enn Frp må se utbedring av 4.000 kilometer fylkesveg som en vinnersak, skal vi få ta igjen etterslepet. Kanskje er det en bedre sak hos velgerne en man tror.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.