Konsekvensene av Metoo-kampanjen har slått inn også i vårt fylke. Unge Høyre-leder og stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise og fylkesrådsleder Dag Rønning (Sp) har måtte fratre sine verv. For begge handler det om høyt alkoholforbruk i sosiale sammenhenger, kombinert med pågående sjekking og et misforhold i alder og maktposisjon mellom dem selv og jentene som er varslere.

Det har kommet varsler mot Riise helt tilbake til 2013, og Dag Rønning i 2015. Likevel har begge de to hedmarkspolitikerne kunnet fortsette i framstående politiske verv. Kristian Tonning Riise ble til alt overmål nominert på toppen av Hedmark Høyres stortingsliste.

Ikke lenger akseptert

Årsaken til at de nå trekker seg er åpenbar. Metoo-kampanjen har ført til at seksuell trakassering som tidligere ble bagatellisert, ikke lenger er akseptert verken i det politiske liv eller samfunnet for øvrig.

Det som nå skjer er en nødvendig vekker for menn i maktposisjoner. Seksuell trakassering får konsekvenser. Men det bør også være en advarsel til ledere som har sett gjennom fingrene når sentrale politikere bruker fylkesårsmøter eller en sommerleir i ungdomspartiet til å jakte på jenter i 17-18-årsalderen.

Sviktet grovt

Ledelsen i Hedmark Høyre bør spørre seg selv hvor de har vært de siste årene. To fylkeslag i Unge Høyre hadde egne regler når Kristian Tonning Riise skulle komme for å innlede. Aftenposten forteller at han ble «passet på» da han var foredragsholder på Unge Venstres sommerleir i 2015, på grunn av dårlig oppførsel året før. Like fullt kommer saken som en stor overraskelse på fylkesledelsen, som uten å nøle satte ham øverst på sin stortingsliste.

Høyre sentralt erkjente i går at man har sviktet grovt i denne saken. Fylkesleder Lise Berger Svenkerud har gjemt seg på sitt ordførerkontor i Våler, men sier til Østlendingen at hun har tillit til Riise som hun synes «er en tillitvekkende ung mann». Hedmark Høyre er tjent med å skaffe seg en ny leder, som tar avstand fra seksuell trakassering.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.