Opposisjonen i Hamar kommune kommer med skarpe angrep på ordfører Morten Aspeli (Ap). Bakgrunnen er Fylkesmannens lovlighetskontroll av avslutningen av arbeidsforholdet til tidligere rådmann Martin Kulild. 1. desember ble det kjent at den daværende rådmannen ikke lenger hadde tillit hos ordfører Morten Aspeli. De to inngikk en sluttavtale som løste Kulild fra stillingen. Ordføreren hadde i forkant informert gruppelederne i partiene som utgjør kommunestyrets flertall. Aspeli ville imidlertid ikke besvare spørsmål fra opposisjonen om bakgrunnen for rådmannens fratreden, utover teksten i den formelle sluttavtalen.

Fylkesmannen konkluderer med at ordføreren hadde full rett til å inngå sluttavtalen med daværende rådmann. Derimot får Aspeli kritikk for sin mangel på åpenhet. Han nøyde seg med å konstatere at han hadde flertall for sluttavtalen i kommunestyret. Det var ingen lovhjemmel for å nekte informasjon til hele kommunestyret.

Aspeli har vist til taushetsplikten i sluttavtalen. Fylkesmannen avviser også dette argumentet. Venstres Live Giset mener vi her har sett et brudd på åpenhetskulturen i Hamar. Tor Inge Martinsen (BBL) går enda lenger. Han frykter at ordføreren kan ha holdt tilbake viktig informasjon også i andre saker.

Det siste synes vi er å trekke kritikken for langt. Avsettelse av en rådmann er ingen ubetydelig sak, men det er ikke noe reelt grunnlag for å hevde at informasjon generelt holdes tilbake. Slik kritikk bør komme når det finnes belegg for den. Derimot er vi enig i at Aspeli i langt større grad burde praktisert åpenhet. Fylkesmannens rapport er ikke verdig en kommune som har åpenhet som mål. Vi synes imidlertid flere enn ordføreren bør ta kritikken innover seg. Gruppelederne i SV, SP, KrF og Pensjonistpartiet hadde alle muligheten til å stå opp for en saksbehandling i tråd med åpenhetsprinsippet. De valgte å tie. Vi ønsker oss en redegjørelse fra flertallet om hva åpenhet er, på bakgrunn av Fylkesmannens konklusjoner.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.