I april sto artikkelen «Nav er i et uføre» på trykk i HA. Bakgrunnen var at Nav-kontoret i Hamar hadde et underskudd på 10,4 millioner kroner i 2014, og utbetalingene til sosialhjelp øker. Den uheldige trenden er de i ferd med å snu.

Bak alle tallene befinner det seg enkeltpersoner som av ulike årsaker havner utenfor, enten de ikke mestrer skolegangen eller de ikke kommer seg inn i og finner seg til rette i arbeidslivet. Det koster samfunnet dyrt – Nav-budsjettet blir stort – når mennesker er avhengig av en eller annen form for trygd for å få hverdagen til å henge sammen. Vel så alvorlig er de menneskelige kostnadene i form av lav selvtillit, dårlig selvfølelse og mangel på verdighet. Det er ikke bra å falle utenfor, å ikke kunne forsørge seg selv, ikke bidra til noe fellesskap, men i stedet oppleves og omtales som en byrde.

Derfor er det flott å kunne fortelle en av solskinnshistoriene fra Nav i Hamar. Remi Andre Åstrøm Hansen viser at det er mulig å lykkes, at det er mulig for en etat å legge til rette så mennesker får brukt sine evner og ressurser på noe nyttig, og kommer på rett kjøl. Hansen ble plukket opp av Navs kvalifiseringsprogram. Det innebærer individuell veiledning, opplæring og arbeidstrening der målet er meningsfull aktivitet i stedet for å være passiv mottaker av økonomisk støtte. Kvalifiseringsprogrammet tilbyr to år med oppfølging på fulltid – 37,5 timer i uka. Det forplikter for brukeren og er meget krevende for etaten – men mestringsfølelsen er motiverende og utsiktene til å stå på egne bein med egen inntekt hever livskvaliteten betydelig. Satsingen fra Nav viser at det er økonomisk lønnsomt å gi folk sjansen.

Nav Hamar har klart å øke fra sju til 43 personer i kvalifiseringsprogrammet, og er forhåpentligvis i ferd med å ta både etaten og flere enkeltmennesker ut av et uføre. Sentralt står opprettelsen av fem nye saksbehandlingsstillinger som i utgangspunktet ikke var faste. Rådmann Terje Halvorsen foreslår imidlertid i handlings- og økonomiplanen å gjøre de midlertidige veileder-stillingene permanente. Det bør også være vedtaket når saken behandles i kommunestyret 26. august.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.