I dag klokken 11.11 skal det altså endelig skje. NRK slukker sine FM-sendinger til Hedmark, Oppland, Buskerud og Telemark. 16. juni følger P4 og Radio Norge etter. Dermed er det slutt på radiolytting til FM-radioer for de største kanalene. Bare lokale radiostasjoner vil bli å finne på FM-nettet fram til 2022.

Dermed vil oppmerksomheten rundt innføringen av digital radio gå over i en ny fase - den med å innrette seg i den nye virkeligheten. Meningsmålinger har vist at folket er delt omtrent på midten i sitt syn på at FM-radioene nå vil bli ubrukbare. Begge parter har gode og relevante argumenter. De positive peker på at FM nå er gammeldags teknologi, og nettet gir liten plass for nye kanaler. Det er slutt på at vi alle lytter på den samme kanalen. Det kommer stadig nye kanaler, og disse trenger plassen det digitale nettet kan gi. Dessuten vil digitale signaler gi en langt bedre lyd enn det vi har opplevd med FM-signalene.

Motstanderne har først og fremst vært opptatt av kostnadene for den enkelte ved å måtte bytte ut FM-radioene, utfordringene for mange med å måtte ta i bruk ny teknologi, og avfallshaugen radiobyttet fører med seg. Mange har også pekt på at DAB-radioer kan være et blindspor i utviklingen av radiolyttingen. Nettbaserte løsninger vil komme for fullt, DAB er et trinn i teknologiutviklingen vi lett kunne ha skrittet over. Med litt mer tålmodighet kunne vi ha holdt på FM-nettet litt til i påvente av utviklingen. For eksempel har svenskene sagt at de vil vente og se.

Med dagens overgang i fylket vårt vil nær halve landet ha gått over i «den nye tiden». Erfaringene fra andre deler av landet er at den samlede radiolyttingen har gått noe ned de første månedene. I Nordland, for eksempel, gikk den ned med ti prosent. Likevel viser det seg at de fleste er blitt med over til DAB. DAB-radioer selges også som aldri før. Nær en million DAB-radioer ble solgt i Norge i 2016. Andelen er fortsatt lavest for biler. Men i følge Elektronikkbransjen hadde 90 prosent av alle solgte nye biler i 2016 DAB-radioer installert. Jo, vi er på vei. Dette skal vi klare.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.