Eiendomsutvikler og hotelleier Bobby Vold har sterk tro på utelivet i Hamar. Hamar Arbeiderblad kan fortelle at han ikke bare åpner Hamars største restaurant når O’Learys tilbyr 250 sitteplasser fra midten av januar. I tillegg har Vold planer om enda en restaurant med 150 plasser.

Nyheten må være et kaldt gufs for de utestedene som sliter. Paradoksalt nok skjer det samtidig som Hamars flaggskip i restaurantbransjen, Basarene, innskrenker driften. Det er slutt på den daglige lunsjserveringen i det som mange vil kalle Hamars stiligste og mest særegne restaurantlokale. Heller ikke Hai Hang kan være uberørt av storsatsingen. Valuta tapte konkurransen om middagsgjestene på Stortorvet, og Volume har måtte flytte fra Østre torg til CC Stadion.

Den enkle svaret kunne være at man må satse på utesteder med lav pris og en profil som treffer bredt. Hamar er fortsatt en småby hvor det er for for få som er villige til å betale Oslo-priser. Publikumet på Hedmarken er også mindre eksponert for utenlandske mattradisjoner enn befolkningen i de store byene.

Noe kan det være i dette, men forklaringen blir likevel for enkel. Vi ser at sushirestauranten Nagomi går godt økonomisk, til tross for at det er langt fra våre matkultur og heller ikke spesielt billig. Hamars indiske restaurant er svært god butikk for eierne, og samtidig meldes det at Victoriahaven som befinner seg i det øvre prissjiktet har gode resultater.

Nagomi og Royal India har begge fordelen av å være alene i sin kategori. De er dessuten begge kjent for god kvalitet og service. Bobby Vold peker på nettopp dette når han våger å satse stort. Et nytt utested må tilby noe som ikke finnes fra før, og det må holde høyt nivå. Basarene har blitt hjulpet fram av både særegne lokaler og entusiasme. Ingen har noe ønske om at dette ikke skal lykkes. Men konseptet har kanskje ikke vært tydelig nok, og det har også vært flere bytter av sjef for Basarene på kort tid. En tydeligere nisje som dyrkes over tid kan være noe svaret på den krevende situasjonen som Basarene befinner seg i.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00