Det lokale nyhetsåret ble avsluttet med nyheten om at Skatt øst flytter inn i butikksenteret Kvartal 48. Dermed har eieren av kjøpesenteret måttet akseptere at det ikke lenger er grunnlag for å drive med overskudd hvis man satser på lokalene som kjøpesenter. Et negativt årsresultat på seks millioner kroner dokumenterer at det ikke er enkelt å drive butikk i Hamar sentrum når de store sentergigantene som Maxi og CC Stadion tar så mye av handelen.

Vi kan ikke si at det er en ønsket sentrumsutvikling når gågata har både Nav og Skatt øst som store leietakere. Disse to offentlige institusjonene forbindes ikke i utgangspunktet med en forventning om en morsom bytur. På den annen side er tomme lokaler det aller verste for en by.

Leder i Hamar sentrum AS, Live Giset peker på det positive i at det fortsatt skal være butikker på gateplan, og at det med Skatt øst følger 150 ansatte som vil være brukere av sentrum. Det er tross alt bedre at gårdeieren får leid ut lokalene, enn at de bidrar til at Hamar ser ut som en spøkelsesby. Det er en fornuftig refleksjon, som også betyr at slaget om sentrum ikke er tapt.

Situasjonen for sentrum er nemlig sammensatt. En del forretninger går godt, mens andre har hatt problemer med å finne sin nisje og få varig positiv drift. Når det nå skal ansettes ny sentrumsleder vil dette være en svært viktig funksjon for å forsøke å trekke utviklingen i riktig retning.

Det må jobbes aktivt med å få de riktige butikkene til sentrum, og det må gjøres en innsats for å få nye aktører over den første vanskelige kneika. Hamar står på spranget til å bli en langt mer vital by, med befolkningsvekst og økning i boligpriser. Klarer man å få gårdeiere, kommunen og de næringsdrivende til å jobbe sammen, kan det hende vi vil slippet å se flere nedslående nyheter om utviklingen i sentrum. Det gjelder å spisse den positive følelsen av det som er spesielt ved å gå i sentrumsgatene. Å være midt i byen er en egen opplevelse vi ikke får på et kjøpesenter. Her har alle aktører som er i sentrum en jobb å gjøre.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.