Høyre vil kjempe for fylkessykehus i Hamar, etter å ha konkludert med at det ikke lenger er realisme i planene om et felles spesialistsykehus for Hedmark og Oppland.

Det er positivt at spørsmålet om et mjøssykehus nå ser ut til å bli en del av valgkampen. Dette er en av de kanskje viktigste sakene for Hamar-regionen. Den har altfor lenge vært overlatt til helsebyråkratiet. Utredninger er nødvendig og viktig, men vi må også vite at de gjennomføres fordi et politisk flertall vil omsette konklusjonene i sykehustjenester som gir et bedre helsetilbud til innbyggerne i regionen. Nå har tvilen om dette blitt så stor, at stadig flere forlater tanken på at et mjøssykehus er gjennomførbart.

Dessverre ser vi at debatten raskt handler om lokalisering. Når Elverum-ordfører Erik Hanstad (H) klapper sin partifelle i Hamar på ryggen for den politiske helomvendingen, er det den klammeste omfavnelsen Fangberget kan få. Lokalpolitikere i Østerdalen er for lengst i skyttergravene for å plassert et fylkessykehus i Elverum. Når det i Østlendingen også foreslås å bygge et nytt sykehus i Løten, er det fare for at vi har mistet perspektivet.

To hovedkriterier må telle for lokaliseringen av et nytt sykehus. Helsetilbudet til pasientene må være vesentlig bedre enn i dag. Det må legges i tilknytning til et av regionens bysentre, slik byplanleggerne understreker betydningen av. Arbeidsplasser skaper vekst hvis de plasseres der folk vil bo. Det er i urbane områder. Vi kan ikke se at Høyres utspill har skapt et godt grunnlag for en slik debatt.

Men ansvaret for dette ligger også hos dem som fortsatt mener at et nytt hovedsykehus for Innlandet er gjennomførbart. Nå venter vi på at de som har tiltro til utredningsprosessen kommer på banen, og dokumenter den politiske viljen både nasjonalt og i de to fylkene til å føre prosessen i havn med felles storsykehus som resultat.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.