De får beskjed om at de er stygge, tjukke, at de ikke burde leve. Hamar Arbeiderblad har satt søkelys på den nye appen som markedsfører seg som «Det mest ærlige stedet på Internett». Det spesielle med appen «Tellonym» er nemlig at du kan sende dine meldinger anonymt. Ingen får vite at det er du som mobber.

VG omtalte nylig en 13 år gammel jente i Nordland som fikk meldinger om at hun måtte regne med å bli voldtatt. Denne formen for «ærlighet» er det ingen som trenger. Tvert imot er digital mobbing ødeleggende for unge liv, og fører til at unge mennesker også i voksen alder sliter med lav selvtillit. I noen tilfeller tar ungdom livet sitt på grunn av massiv og vedvarende mobbing.

Derfor er det godt å se at skolemyndighetene i vår region umiddelbart griper inn overfor dette nye fenomenet. Kunnskapssjefen i Hamar, Dordy Wilson sier at Hamar kommune har sendt melding til foreldrene i hamarskolene, med advarsler mot den nye appen. Ledelsen ved både Børstad og Ajer ungdomsskoler sier til Hamar Arbeiderblad at de kjenner til fenomenet, og er klar over hvor skadelig slik anonym mobbing kan være. Foreldrene oppfordres til å snakke med sine barn, og slette Tellonym.

Samtidig ligger det en fare i at vi fokuserer for mye på den teknologiske biten av mobbingen. Mobbing var et stort problem også før vi fikk Internett. Med den digitale revolusjonen fikk imidlertid mobbingen en helt annen rekkevidde. Det ble også vanskeligere å finne frisoner for den som blir mobbet.

Mobbingens kjerne handler i bunn og grunn om holdninger. Vi må ikke slutte å jobbe med holdningene selv om vi oppfordrer ungdom til å slette apper og legge fra seg mobilen. Både for voksne og barn handler det om å spørre seg selv om det er det er slik du ønsker å framstå, når du kommuniserer digitalt med andre. Vi viser fram vår identitet når vi kommuniserer med andre mennesker. Når vi krenker og mobber andre bør vi spørre oss selv om vi liker det bildet som tegnes av oss.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.