Det er gledelig at boligprosjektet Felles Framtid i Stange vekker nasjonal interesse og nysgjerrighet. Denne boformen for psykisk utviklingshemmede er i ferd med å bli et eksempel til etterfølgelse for andre fylker og kommuner. Etter en lang prosess på nærmere åtte år, kan styreleder i boligsamvirket, Erik Ringnes, være fornøyd med det de har oppnådd for å legge til rette for en bedre hverdag for en utsatt gruppe.

Altfor mange psykisk utviklingshemmede i Norge blir boende hjemme hos godt voksne foreldre. Det sliter på foreldrene og det er ikke tilfredsstillende for de utviklingshemmede selv, som naturlig nok når de blir unge voksne ønsker å flytte hjemmefra og i størst mulig grad klare seg selv.

HVPU står for Helsevernet for psykisk utviklingshemmede. Da reformen trådte i kraft i 1991 var normalisering et sentralt begrep. Kravet var at man så langt som mulig skulle legge til rette for selvstendige liv der de psykisk utviklingshemmede kunne delta i samfunnet, ha muligheter for arbeid, læring og en meningsfull fritid. Intensjonene både var og er de aller beste. Imidlertid har konsekvensene for de utviklingshemmede til en viss grad vært ensomhet og isolasjon. Fordi flere ble flyttet ut fra institusjoner og inn i egne leiligheter, mistet de de sosiale rammene som er nødvendige for å føle seg som del av et fellesskap.

Det er dette Felles Framtid på en forbilledlig måte bøter på. Ved å opprette et boligsamvirke der beboerne har sine egne leiligheter, får lage sin egen mat og leve et vanlig hverdagsliv, blir det lagt til rette for en kombinasjonen av privatliv og tilgang til trygghet og fellesskap. I Stange bor 10 mennesker sammen og kommunen bemanner bofellesskapet med blant annet nattevakter, uten at det framstår som en institusjon.

Erik Ringnes beskriver det som at «leilighet er roten til alt godt» og så langt tyder alt på at Felles Framtid er et eksempel på et vellykket offentlig-privat samarbeid til etterfølgelse for andre kommuner.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.