Fra i dag er norsk politi igjen ubevæpnet. Vi vil ikke lenger se politiet med synlige skytevåpen ved hofta. I stedet er våpnene tilbake i bilene hvor de kan hentes når de trengs. Vi har hatt en midlertidig bevæpning som har vart i 14 måneder. Det er etter vårt syn altfor lenge. Publikum er i ferd med å vende seg til at bevæpnet politi er det normale, og ikke uttrykk for en helt ekstraordinær situasjon.

Skal vi endre på reglene for bevæpning av politiet, krever det en bred diskusjon. Det er Stortinget som i siste instans tar en slik beslutning. Derfor synes vi det er uheldig at Politidirektoratet og justisministeren gang på gang har forlenget bevæpningen uten noen form for debatt.

Det er en kjent sak at Politiets Fellesforbund (PF) er blant de organisasjonene som ivrer for generell bevæpning. Vi er derfor ikke overrasket over at PF-leder Sigve Bolstad kaller avgjørelsen om å avvæpne politiet for uklok. Men vi tror det nå er viktig at beslutningen om å gå tilbake til normaltilstanden ikke uthules.

Vi registrerer at politiet allerede har tatt til orde for bevæpning under ungdoms-OL her i Innlandet. Man kan selvsagt alltid argumentere med at store menneskeansamlinger er et potensielt mål for terror. Men det er ikke mulig å beskytte alle større menneskemengder mot terrorhandlinger. Vi vil advare mot en argumentasjon som tilsier at alle store arrangementer krever bevæpnet politi. Når det åpnes for bevæpning ved noen av øvelsene under ungdoms-OL, håper vi ikke dette brukes som et argument for generell bevæpning av politiet.

Det er lett å forstå at mange føler en trygghet ved at politiet er bevæpnet. Det finnes imidlertid ingen dokumentasjon for at det gir reell trygghet. Terrorister slår til mot sentrale mål i land som har bevæpning, uten at politiet er i stand til å stanse dem. Stilt overfor nøye planlagte aksjoner er en tilfeldig tjenestemann med pistol sjanseløs. I stedet risikerer vi mer våpenbruk når politiet skal bekjempe alminnelig kriminalitet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.