Det er Dagbladet som har foretatt en rundspørring på bakgrunn av at den meget anerkjente regissøren Paul Greengrass planlegger en film om terroren 22. juli. Den britiske regissøren har lagt Åsne Seierstads dokumentarbok om 22. juli «En av oss» til grunn for manuset.

Vi har stor forståelse for at Baasmo Christiansen sammen med tre andre kjente norske filmskuespillere ville sagt nei til en slik rolle. Riktignok heter det jo gjerne at en skuespiller skal kunne ta alle roller, men å bli forbundet med en massemorder som Breivik vil nok de aller færreste ønske.

Vi er mer usikre på argumentasjonen den kjente Hamar-skuespilleren framfører. Han fordømmer Breivik som en reddhare, og mener terroristen ikke fortjener mer oppmerksomhet. På dette punktet tror vi Anders Baasmo Christiansen tar feil.

Det er lett å forstå følelsene knyttet til de grufulle handlingene Breivik begikk i 2011. Men uansett hvordan vi ser på massedrapene, vil terrorhandlingene være en del av vår historie. Derfor tror vi det vil være lettere å forholde seg til terroren i et historisk perspektiv, når vi har fått mer distanse til hendelsene.

Derfor er det også naturlig at den første filmen om Breivik og terroren i Norge lages av en utenlandsk regissør og uten norske skuespillere. De følelsesmessige båndene til etterlate og pårørende er ikke der på samme måte, og terroren kan skildres med blikket til en som betrakter Breivik fra utsiden. Det er nødvendig for å gi filmen kunstnerisk kvalitet.

Greengrass har laget spillefilmer om terrorhandlinger flere ganger tidligere. Så gjenstår det på se hvordan norske kinogjengere vil reagere på at det slippes en film om 22. juli. Vi tror det trengs langt mer tid før vi vil gå på kino for å se denne filmen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00