Hun vil kjempe for å beholde de seks overvåkingskameraene som er plassert i Brumunddal sentrum. Det til tross for at Brumunddal ifølge Datatilsynet har en høyere kameratetthet enn Oslo, og flere kameraer enn byer som Bergen og Tromsø.

Ja, Ihle Steen går lenger enn som så. Hun sier til NRK at små steder må ha samme rett som store steder til å sette opp overvåkingskameraer. Å drive overvåking blir dermed løftet opp som et distriktspolitisk krav av ordføreren i Ringsaker. Da vil vi minne om at overvåking ikke utelukkende er å anse som et gode man skal kjempe for. Det er også et inngrep i vår personlige frihet og må veies nøye opp mot samfunnets behov for trygghet. Det er derfor vi har et statlig tilsyn som skal sørge for at overvåkingen følger bestemte regler.

Vi synes både lensmann Terje Krogstad og ordføreren er for raske i sine konklusjoner. Hvor er dokumentasjonen som viser at overvåkingskameraene forebygger kriminalitet, slik de begge hevder? I så fall kunne vi løst et av samfunnets største problemer på en enkel måte. Vi minner om at London har 12.000 kameraer utplassert, uten at det dermed oppleves som verdens tryggeste by. Derfor tror vi Anita Ihle Steen skal glede seg mer over at brumunddølene generelt er et lovlydig folkeferd, enn å lovprise kameraene.

«I fylla slår folk hverandre helseløse mens politiet står ti meter unna. Det er ingen grunn til å tro at et kamera vil virke mer avskrekkende enn en uniformert politimann» skrev Datatilsynets direktør Bjørn Thon i sin blogg. Den eneste dokumenterte effekten av overvåkingskameraene, er at de kan bidra til oppklaring av kriminalitet som allerede er begått. Det er absolutt et argument å vektlegge i debatten. Men det kan neppe alene forklare hvorfor Brumunddal skal drive mer overvåking enn Bergen og Trondheim. Politikerne har også et ansvar for å ivareta vår rett til å bevege oss i det offentlige rom uten å bli overvåket.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.