En helsetjeneste skal kunne gis til alle, uansett alder. Eldre mennesker skal ikke plasseres bak yngre mennesker i køen. Det er hvor alvorlig en sykdom er som fortsatt skal være grunnlaget for tildeling av behandling i helsevesenet.

Dette blir slått fast i en rapport bestilt av Helse- og omsorgsdepartementet, og som ble overlevert onsdag. Bakgrunnen for arbeidet som er gjort er stormen som kom etter at det såkalte prioriteringsutvalget la fram sin innstilling i fjor vinter. Her ble det foreslått at alder skal være et kriterium. Når det skal tas en avgjørelse om behandling, skal en ta hensyn til hvor mange gode leveår en pasient har hatt og hvor mange gode leveår pasienten kan forventes å få.

Reaksjonene var store både blant fagfolk, institusjoner, brukerorganisasjoner og folk flest. Så store at helseminister Bent Høie (H), som har som mål å legge fram en stortingsmelding om temaet neste år, satte ned en ny arbeidsgruppe tidligere i år. «Når et tilbud er etablert, skal det normalt tilbys alle pasienter som vil kunne ha nytte av det, uavhengig av alder. Eldre som har behov for helsehjelp og omsorg, skal fortsatt få det», skriver arbeidsgruppen i sin rapport.

Vi er ikke i tvil om at dette er mer i tråd med hva folk flest vil synes er rettferdig og rimelig. Det skal ikke være mulig å bli for gammel til å få helsetjenester i Norge.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.