Hamar-ordfører Morten Aspeli (Ap) sier til Hamar Arbeiderblad at han er skeptisk til folkeavstemning om kommunesammenslåing. En slik avgjørelse må bygge på fakta, og ikke bare på følelser. Motstanderne av sammenslåing vil nok hevde at deres standpunkt også bygger på fakta. Vi kan vel heller ikke se helt bort fra at Aspeli husker hvordan hans eget parti ble rammet hardt da det ble avholdt folkeavstemning om sammenslåingen av Hamar og Vang i 1992. I Vang stemte 95 prosent av velgerne mot sammenslåing, uten at det påvirket beslutningen. Men dette var mye av grunnlaget for By-og bygdelistas framvekst, som bidro til å frata Ap makten i Hamar.

Men tidene skifter. Einar Busterud (BBL) som i sin tid ledet kampen mot sammenslåing, er nå en ivrig talsperson for en sammenslåing av kommuner på Hedmarken. Ståstedet avgjør i stor grad hvilket standpunkt man lander på.

Nettopp derfor er vi helt enige med ordfører Aspeli i hans skepsis til bruk av folkeavstemninger. Vil man først innhente folkets råd, må man lytte til det også. Sammenslåingen av Hamar og Vang er bare ett av flere eksempler på at slike prosesser gjennomføres av et politisk valgt flertall uansett. Da virker folkeavstemningen enda mer provoserende. Det finnes knapt noe enklere enn å mobilisere innbyggerne i en liten kommune til å stemme mot å bli en del av noe større. Folkeavstemninger blir et enkelt kort å spille ut i debatten om kommunestruktur. Man framstår både svært demokratisk, og unngår at kommunegrensene endres.

Å definere landets kommunekart er et nasjonalt spørsmål. Stortinget må legge hovedføringer for hva som er en godt fungerende kommune. Det er flertall for å endre kommunestrukturen i Norge. Det er ikke så underlig tatt i betraktning av at det er 47 år siden vi forrige gang definerte kommunegrensene. Men det er kommunepolitikerne som må lede prosessene i regionene, og se hvordan innbyggernes behov best ivaretas. En folkeavstemning er etter vårt syn et dårlig verktøy for slike overordnete vurderinger.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.