Det er de nasjonale politiske strømningene som preger det partibarometeret Hamar Arbeiderblad presenterer i dag. Den internasjonale flyktningkrisen har gitt Frp vind i seilene. Innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp) scorer høyere enn sin egen partileder på personmålinger. Dette er den åpenbare forklaringen på framgangen til Høyre og Frp i Hamar. Lokalt har de to partiene liten politisk innflytelse, og har heller ikke markert seg i særlig grad.

I tillegg ser vi at Venstre, KrF og Miljøpartiet de Grønne har tilbakegang. Også dette er sammenfallende med nasjonale trender. De to mellompartiene som er regjeringens samarbeidspartier betaler prisen for sin uenighet i flyktningpolitikken. MDG har fått kjenne på realitetene i den politiske hverdagen, og må innse at en del av deres idealistiske program ikke får gjennomslag i praktisk politikk.

Det har gått et halvt år siden kommunevalget, og vi konstaterer at dette partibarometeret ikke ville endre styrkeforholdet i kommunestyret. Ordfører Einar Busterud (BBL) ville blitt sittende med dette flertallet. Men det hører med til bildet at By- og bygdelista har det bratteste fallet på målingen. En tilbakegang på nesten fem prosentpoeng er mye. Bakgrunnstallene viser at BBL blant annet lekker velgere til Høyre.

Det går selvsagt an å forklare noe av BBLs tilbakegang med at det er de store nasjonale sakene som nå dominerer, mens det har vært relativt stille i Hamar-politikken. Men samtidig tror vi ordføreren bør se fallet på meningsmålingen som et hint om at det trengs mer offentlig oppmerksomhet om de viktige regionale sakene.

Jernbanedebatten befinner seg i et vakuum, mens vi venter på utredningene fra Jernbaneverket. Storsykehus kontra ett sykehus for Hedmark og arbeidet med innlandsuniversitet er sentrale spørsmål for Hamar-regionen. I sin forrige periode som ordfører hadde Busterud et tydelig politisk prosjekt, som vi savner nå. Det kan hende velgerne gjør det også.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.