Debatten om PR-byrået First House og firmaets partner Morten Wetland har tatt en interessant vending. VG har avdekket at First House har spilt en sentral rolle i møter hvor næringslivet diskuterer Norges forhold til Kina. Slik kommer kommentaren til Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle i et nytt lys.

Det startet med at First House-partner Morten Wetland skrev en kronikk i Dagens Næringsliv, hvor han latterliggjorde Thorbjørn Jagland som leder for den norske Nobelkomiteen. Wetland er ingen hvem som helst. Han er tidligere statssekretær for Ap, og har vært en profilert diplomat, blant annet i New York.

Skrev Morten Wetland kronikken som diskrediterte Jagland som privatperson? Eller hadde First House oppdrag for noen som ville styrke norske relasjoner til Kina, som er på frysepunktet etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til Liu Xiaobo? Om Jagland ble fjernet som leder for Nobelkomiteen, ville det bli sett på som en viktig innrømmelse.

Politisk redaktør Harald Stanghelle har fått kritikk for å skrive på kommentarplass at det er «gode, men ubekreftete rykter» om at First House har oppdrag for «kinesiske interesser». Formuleringen var klønete av en så erfaren kommentator som Stanghelle. Men viktigere er det at vi nå vet at ryktene var sanne. En uke etter kronikken i DN gikk Wetland i møte i Rederiforbundets Kina-forum, hvor Nobelkomiteens sammensetning var et tema. I møtet skal Wetland ha redegjort for sin kronikk. First House-gründer Bjørn Richard Johansen er styremedlem i norsk-kinesisk handelskammer.

First House lar seg tydeligvis bruke av næringslivet for å diskreditere Jagland, i håp om å bedre forholdet til Kina. Det er først og fremst respektløst overfor Liu Xiaobo, som sitter fengslet for sin kamp for borgerrettigheter i Kina. Fredsprisen betyr åpenbart lite for First House og næringslivet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.