Det var ikke sensasjonelt nytt som kom fram da ordførerne i dagens fire sykehusbyer, Elverum, Gjøvik, Lillehammer og Hamar, på en pressekonferanse på Biri i går sa sin mening og sykehusstruktur for Innlandet. De fire mener Sykehuset Innlandet på sitt møte 20. oktober bør gå inn for en sykehusstruktur hvor ett eller flere sykehus blir plassert i byene. De mener bygging av hovedsykehus ved Mjøsbrua vil undergrave de fire byene. Ordførerne innrømmet at de er uenige om hvordan sykehusstrukturen skal utformes.

De fire ordførerne understreker at sykehus er en byfunksjon. Et sykehus er avhengig av et tett samarbeid høgskolen og en rekke kompetansemiljøer som kun finnes i byer. Og for at et stort sykehus skal fungere er nærhet til tjenesteleverandører og tjenester som for eksempel serveringssteder og hotellsenger viktig. Samtidig kan bygging av et hovedsykehus utenfor de store byene innebære at det etableres en ny by i konkurranse med de bestående. Samtidig peker de på at mangelen på større byer svekker Innlandets konkurransekraft overfor andre regioner, og at sykehusbygging utenfor en av byene vil være med på å svekke samfunnsutviklingen i Innlandet, ikke styrke den.

Vi mener dette er en riktig tankegang, og gode begrunnelser for å legge sykehuset et annet sted enn ved Mjøsbrua. En slik lokalisering tilhører egentlig fortiden, og vektlegger først og fremst politikernes behov for et geografisk kompromiss. Signalene fra staten er at en knutepunktutvikling i byene tillegges større vekt enn før.

Så kan en innvende at dette aspektet burde kommet sterkere inn lenge før. Det ville gjort det til en langt større del av prosessen. Ballen ligger nå hos Sykehuset Innlandet, i de neste rundene Helse Sørøst og Regjeringen. De bør merke seg gårsdagens utspill fra Innlandets «sykehusbyer».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.