Kampanjen er en verdig og fortjent vinner med en sak og et budskap som gir gjenklang hos store deler av verdens befolkning. Vi har alle hørt de grusomme fortellingene fra andre verdenskrig, og publikum fikk da også høre sterke taler fra både Nobelkomiteens leder, Berit Reiss-Andersen, og ikke minst fra Setsuko Thurlow, tidsvitne og overlevende etter Hiroshima-bomben i Japan i 1945.

Helt ukontroversiell er pristildelingen og ICANs arbeid likevel ikke. Ambassadørene fra USA, Storbritannia og Frankrike – tre av verdens største atommakter – valgte å ikke være til stede ved nobelprisutdelingen i Oslo. Slik markerte de at disse landene er uenige med nobelprisvinneren.

Det er også grunnen til at statsminister Erna Solberg (H) ved et par anledninger lot være å applaudere under Fihdes Nobelforedrag i Oslo rådhus søndag. Hun var opptatt av å markere sitt og den norske regjeringens standpunkt om at et forbud mot atomvåpen ikke er riktig vei å gå. Norge vil ikke signere en avtale før de landene som faktisk har atomvåpen har gitt sin tilslutning. Riktig nok sier statsministeren at også hun ønsker en atomvåpenfri verden på sikt, men FN-traktaten, som så langt er underskrevet av 122 land, mangler de store atommaktene og NATO-landene. Inkludert Norge.

Hvis det er riktig at det langsiktige målet er en verden uten slike masseødeleggelsesvåpen, bør ikke Norge ha mot til å ta et standpunkt i stedet for – bokstavelig talt – sitte med hendene i fanget? Det var i det hele tatt noe pinlig og smålig over den tv-overførte «demonstrasjonen» til statsminister Solbergs. Som en trøst, kan den kanskje tjene som et slags bevis på at Nobelkomiteen opererer uavhengig av norske myndigheter.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.